Zadanie z wektorów, kąt wychodzi ujemny.
DarkElfka: Witam,
Mam problem z zadaniem dotyczącym wektorów, zadanie proste, ale nie wiem dlaczego wychodzi mi
kąt ujemny (tg).
Czy popełniłam gdzieś błąd? Zadanie sprawdzane wielokrotnie, może nie znam jakiejś zależności.
Proszę o pomoc.
Zdjęcie zadania:
http://imgur.com/a/cNjcN
http://imgur.com/a/X8IzF
14 maj 19:13
DarkElfka: A dokładniej wartość tg wychodzi ujemna (−0,5), nie mogę sprawdzić kąta w tabeli funkcji
trygonometrycznych z tego powodu.
14 maj 19:15
Eta:
w=[80,−80]
14 maj 19:16
DarkElfka: Ach czy to funkcja nieparzysta?
14 maj 19:17
Eta:
w=[80,−80]
|w|=
√802+802=80
√2
| | −80 | |
tgα= |
| = −1 ⇒ α= −135o |
| | 80 | |
14 maj 19:19