marta: Proszę o rozwiązanie bo nie rozumiem tego tematu.
Zawodnik gra w szachy z komputerem. Prawdopodobieństwo wygrania partii przez zawodnika
wynosi 0,7. Co jest bardziej prawdopodobne dla zawodnika : wygrać 2 partie z 3 czy
wygrać 3 partie z 6?
10 lis 14:23
vesper: w przypadku wygrania 3 partii z 6 wszyscy mają po 50% szansy
a w przypadku, kiedy zawodnik wygrywa 2 partie z 3, wygrywa w 66.6% partii
tak więc bardziej prawdopodobne jest że wygra w 66,6% pzrypadków, niż w 50%
10 lis 14:28
oko:
można też uzasadnić na zasadzie zdarzeń niezależnych
P(w) = 0,7 to P( w) = 0,3 w -- wygrana p --- przegrana
1) P(w) * P(w) * P(p) = 0,7 * 0,7 * 0,3 = 0, 147 ( to są 2 z 3)
2) P(w) * P(w) * P(w)* P(p) * P(p) * P(p) = 0,0065 ( to są 3 z 6 )
0, 147 > 0,0065
10 lis 15:29
10 lis 16:30