Całki
Michał: Stosując odpowiednie metody obliczyć całki
√3 1
| | xdx | | 1 | | dt | |
∫ |
| = − |
| ∫ |
| |
| | √4−x2 | | 2 | | t | |
0 4
t=4−x
2
dt=−2xdx
zmiana granicy całkowania
x 0
√3
t 4 1
wyszło mi na dole w całce 4 a na górze 1...? Co z tym można zrobić?
14 maj 18:28
Adamm: ∫abf(x)dx = −∫baf(x)dx
14 maj 18:35
Adamm: możesz też po prostu tak zostawić, nic to nie zmienia
14 maj 18:46
Michał: Dziękuję
14 maj 19:00
Mariusz:
Po podstawieniu nie masz pierwiastka ?
Używałeś podstawień
√ax2+bx+c=t−√ax a>0
√ax2+bx+c=xt+√c c>0
√ax2+bx+c=(x−x1)t b2−4ac>0
Przydadzą ci się do całek R(x,√ax2+bx+c)
a także do wymyślenia podstawień dla całek postaci
R(cos x,sin x) czy R(sec x, tan x)
14 maj 20:24
Michał: Adamm Ty pisałeś w tym roku mature? I umiesz tak dobrze całki?
14 maj 20:35
AiO: Przepraszam

)
14 maj 21:00
AiO: Przecietny licealista nie ma tak duzej wiedzy
Wiec jestes olimpijczykiem albo studentem matematyki lub juz po studiach
. Niewazne czy Vax czy nie Vax (mnie to g..... obchodzi
Skoro napisales ze nie to przyjeto do wiadomosci .
Wiec sie nie dziw ze ludzie sie dopytuja .
Jest to ostatni moj post w Twoim kierunku . Zycze powodzenia
14 maj 21:18
Michał: NiE obchodzi mnie jakiś tam Vax, ale jestem ciekaw Adamm twojego talentu. Ale że nie wierze w
coś takiego jak talent, to poprostu twoja pasja? Czy jak to
14 maj 22:41
Michał: Adamm?
15 maj 14:22
Adamm: Michał?
15 maj 14:33
Michał: Odpowiesz na pytanie? Bo jestem ciekaw
15 maj 14:59
Adamm: nie
15 maj 15:08
Michał: Czemu? Wstydzisz się swojego ja?
15 maj 19:30