okrąg wpisany i opisany na trójkącie
Szymo: Znajdź promień okręgu opisanego i wpisanego w trójkąt równoramienny o podstawie długości 4cm i
ramionach długości 7cm
14 maj 17:34
Adamm: policz pole i skorzystaj ze wzorów
| | abc | | a+b+c | |
P= |
| oraz P= |
| *r |
| | 4R | | 2 | |
14 maj 17:41
Szymo: Tak zrobiłem i dla R wyszedł mi dziwny wynik
14 maj 17:46
Adamm: h=√49−16=√33
faktycznie dziwny wynik, R powinno być z pierwiastkiem z 33, nie z 5
14 maj 17:50
Adamm: h=√49−4=2√11
pomyłka, z pierwiastkiem z 11
14 maj 17:51