Wyciąganie przed nawias
Ukosnik: Czy w przykładzie (n+2)2 mógłbym 'n' wyciągnąć przed nawias? I jakby to wyglądało wtedy?
14 maj 16:59
eH: nie
14 maj 17:01
eH: tzn jeżeli masz na myśli wyciągnięcie n jako wspólnego czynnika
14 maj 17:01
Ukosnik: Tak, to mam na myśli. W sensie, jakby nie był to nawias kwadratowy, to bym zrobił po prostu
n(1+2\n).
A tak to nie wiem
14 maj 17:03
po prostu Michał:
| | 2 | | 2 | |
[n+2]2 = [n(1+ |
| )]2 = n2 * ( |
| )2 |
| | n | | n | |
oczywiscie odpowiednie zalozenia co do 'n'
14 maj 17:07
eH: =n2(1+2/n)2
14 maj 17:07
dociekliwy:
= n(n + 4 +4/n)
14 maj 17:09
dociekliwy:
17:07..bzdura.
14 maj 17:10
Ukosnik: Każdy mówi inaczej :c
14 maj 17:29
dociekliwy:
n2 + 4n + 4 = n(n + 4 + 4/n)
14 maj 17:38
eH: to co napisałem ja i dociekliwy jest równoznaczne
14 maj 18:01