funkcja liniowa
ommm: Dana jest funkcja liniowa o równaniu y= −3x + 3
Sprawdź czy do wykresu tej funkcji należy punkt A=(−1,6)
Jeśli można to poprosiłbym o rozwiązanie krok po kroku
14 maj 16:34
Krzysiek: −3*(−1)+3=3+3=6
14 maj 16:35
ommm: Czyli mnozymy cale rownanie przez x i wynik ma nam dac y, tak?
14 maj 16:51
dociekliwy:
Podstawiamy za x minus jeden ma wyjść 6.
14 maj 16:53
piotr: podstawiamy do równania prostej współrzędne punktu i jeśli wyjdzie tożsamość to dany punkt
należy do prostej
14 maj 16:54
piotr: 6 = −3*(−1) + 3
6 = 3+3
6 ≡ 6 ← tożsamość
14 maj 16:55
ommm: Ok dziękuję za wytłumaczenie
14 maj 17:06