liczby pierwsze; podzielność
jikan:
Wykaż, że jeśli p jest liczbą pierwszą i jeśli p>5, to liczba p2 −37 jest podzielna przez
12.
14 maj 15:14
Krzysiek: to jest łatwe
14 maj 15:20
Adamm: to jest równoważne temu że p2−1=(p−1)(p+1) jest podzielne przez 12
p jest nieparzyste, p=2k+1
p2−1=2k*(2k+2) więc 4|p2−1
jeszcze podzielność przez 3
p*(p−1)(p+1) jest zawsze podzielne przez 3, ponieważ 3 nie dzieli p to również
(p−1)(p+1) jest zawsze podzielne przez 3
zatem p2−1 jest podzielne przez 12
14 maj 15:22
jikan: nie wątpię, ale ja nie wiem jak się za to zabrać
14 maj 15:22
jikan: skąd się wzięło p*(p−1)(p+1) ?
14 maj 15:44
Adamm: iloczyn trzech liczb całkowitych jest zawsze podzielny przez 3
14 maj 15:48
jikan: to wiem...
może inaczej, skąd w ogóle ta część Twojego rozwiązania od zdania "jeszcze podzielność przez 3"
się wzięła
do tego momentu rozumiem mniej więcej
14 maj 15:53
Adamm: skąd się wzięła?
nie wiem, z mojej głowy
14 maj 15:54
jikan:
14 maj 15:54
Adamm: zrozum że niektóre rzeczy trudniej jest opisać
po prostu przeczytaj to jeszcze raz, i nie zatrzymuj się jak czegoś nie rozumiesz
14 maj 15:57
jikan: rozumiem wyjaśnienie podzielności p2−1 przez 4, ale nie widzę jak to jest również podzielne
przez 3, stąd moje pytanie skąd wziąłeś iloczyn p*(p−1)(p+1)? skąd to p na początku się
wzięło?
14 maj 15:58
Krzysiek: p2−37≡p2−1 mod 12
p2−1=(p−1)(p+1), p jest nieparzyste więc p−1 dzieli się przez 2 i p+1 dzieli się przez 2, więc
iloczyn (p−1)(p+1) dzieli się przez 4
p nie jest podzielne przez 3, więc albo p−1 jest podzielne przez 3 albo p+1 jest podzielne
przez 3
czyi iloczyn (p−1)(p+1) jest podzielny przez 12
14 maj 15:59
Adamm: jak chcesz coś udowodnić to nie wszystko możesz udowodnić od tyłu
niektóre rzeczy musisz poprowadzić z wcześniejszych wniosków
tak samo, ja wiem że p*(p−1)(p+1) jest podzielne przez 3 i to wykorzystałem
14 maj 16:00
jikan: to ma sens
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
teraz chyba rozumiem
nie wiem jeszcze do końca dlaczego p
2−37≡p
2−1 mod 12, ale mniejsza z tym
14 maj 16:02
Krzysiek: p2−37 daje taką samą reszte co p2−1 przez 12 bo p2−37 = p2−1−36
14 maj 16:05
Krzysiek: a 36 jest podzielne przez 12
14 maj 16:05
jikan: chyba ogarniam, dzięki
14 maj 16:17