proszę o sprawdzenie
Anna: | | √3 | |
tg6900 = tg (5400 + 1500 )= − ctg1500 = − ctg( 1800 − 300) = ctg300 = |
| |
| | 3 | |
również
| | 1 | |
cos5100 = cos(2*2702 − 300) = − sin300 = − |
| |
| | 2 | |
14 maj 14:20
yht:
| | √3 | |
tg(5400+1500) = tg(1500) = tg(180−30) = −ctg30 = − |
| |
| | 3 | |
| | √3 | |
cos5100 = cos(5100−3600) = cos(1500) = cos(180−30) = −cos300 = − |
| |
| | 2 | |
generalnie trzymaj się zasady, że do argumentu każdej funkcji trygonometrycznej możesz (bez
żadnych konsekwencji) dodawać bądź odejmować 360 stopni (lub wielokrotność 360 stopni)
| | √3 | |
tg690 = tg(690−360) = tg(330) = tg(360−30) = −ctg30 = − |
| |
| | 3 | |
14 maj 14:34
dociekliwy:
yht .... naucz się wzorów redukcyjnych.
14 maj 15:08
Anna: jeszcze jedno pytanie
czy można to obliczyć tak
| | √3 | |
tg6900 = tg23*300 = tg 300 = − |
| znak − bo ćwiartka III |
| | 3 | |
i uwzględnić w której jest w ćwiartce
14 maj 15:18
nocnaćma: robi dobrze
sin(α+ n*360
o)= sinα
cos(α+n*360
o)= cosα
tg(α+n*360
o)= tgα
ctg(α+n*360
o)= ctgα
Obrot o kąt pelny nie zmienia polozenia kocowego obracanego ramienia kata .
Choc mozna zauwazyc ze obrot o 180
o tez nie zmieni wartosci tangensa i cotangensa
| | −y | | y | |
tg(α+180o)= |
| = |
| = tgα |
| | −x | | x | |
| | −x | |
ctg(α+180o)= |
| = ctgα. |
| | −y | |
14 maj 15:18
nocnaćma: Anna nie mozna . Funkcje trygonometryczne sa okresowe
Oznacza to ze ich wartosci sie powtarzaja co pewien okres
14 maj 15:21
Anna: jeszcze mam pytanie
moje rozwiązanie z 14:20 opierałam się na wzorach
redukcyjnych z podręcznika i dlatego mam inne wyniki niż yht z 14:34
dlaczego
14 maj 16:15
dociekliwy:
tg690 = tg(3*180 + 150) = tg150 = tg(180−30) = tg(−30)
= − tg30 =− √3/3
14 maj 16:20