Procent skladany
Karolina: Do banku wpłacono 3000zł na trzy lata przy rocznej stopie procentowej 6%. Ile będzie wynosił
kapitał po upływie tego okresu, jeśli odsetki są kapitalizowane codziennie?
Dane: K
0 = 3000zl
p= 6/365
n= 3*365= 1095
Obliczenia:
K
n = 3000*(1 + 6/365)
1095
Jak to policzyc? Na pewno da sie jakos prosciej, ale ja nie wiem jak
14 maj 13:41
Karolina:
14 maj 13:55
an: 6% nie 6
14 maj 14:07
Karolina: A nie da sie tego jakos inaczej zrobic?
Jak ja moge takie cos bez kalkulatora zrobic, nie ma szans.
14 maj 15:03
Id: zastosuj przybliżenie
14 maj 16:30
'Leszek: Zastosuj logarytmy dziesietne , kazdy kalkulator Ci to wykona !
log (Kn/Ko) = 1095* log (1+ 0,06/365) .... i.t.d ....
14 maj 16:39