Element odwrotny
Qto: Wykorzystując algorytm Euklidesa, znajdź element odwrotny do k w Zn.
Zn oznacza zbiór klas abstrakcji(reszt) z dzielenia przez n.
a) n = 42, k = 8
b) n = 73, k = 14
c) n = 83, k = 11.
Proszę o pomoc.
14 maj 12:50
Adamm: a) NWD(42, 8) = NWD(2, 8) = 2 ≠ 1
element odwrotny nie istnieje
b) NWD(73, 14) = NWD(3, 14) = 1
73=5*14+3
14=4*3+2
3=1*2+1
1=3−2
2=14−4*3
1=5*3−14
3=73−5*14
1=5*73−26*14
element odwrotny wynosi −26≡7347
c) analogicznie
14 maj 13:08
Mila:
c) n = 83, k = 11
11x=1 (mod83)
83=7*11+6
11=1*6+5
6=5*1+1
Odwracamy algorytm
1=6−5*1=1*6−1*(11−1*6)=1*6−1*11+1*6=2*6−1*11=2*(83−7*11)−1*11=
=2*83−14*11−1*11=2*83−15*11
−15 odwrotna do11w Z83
−15+83=68
68 odwrotna do 11 w Z83
14 maj 21:04