√2 | √2 | |||
(cos2x = | ) lub (cos2x = − | ) | ||
2 | 2 |
π | π | 3π | 3π | |||||
(2x = | +2kπ ∨ 2x = − | +2kπ) lub (2x= | +2kπ ∨ 2x=− | +2kπ) | ||||
4 | 4 | 4 | 4 |
π | π | 3π | 3π | |||||
x= | +kπ ∨ x=− | +kπ ∨ x= | +kπ ∨ x=− | +kπ | ||||
8 | 8 | 8 | 8 |
3π | π | π | 3π | |||||
− | , − | , | , | , ... − każda z moich czterech odpowiedzi powtarza się co | ||||
8 | 8 | 8 | 8 |
5π | ||
w miejsce trzech kropek spodziewamy się | bo widzimy że każda kolejna odp jest większa o | |
8 |
π | ||
od poprzedniej | ||
4 |
5π | 3π | |||
Sprawdzamy czy taka odpowiedź | ujawni się po podstawieniu k=1 do x=− | +kπ : | ||
8 | 8 |
3π | 3π | 3π | 8π | 5π | ||||||
x=− | +1*π = − | +π = − | + | = | ||||||
8 | 8 | 8 | 8 | 8 |
7π | π | |||
analogicznie, spodziewamy się | po podstawieniu k=1 do x=− | +kπ | ||
8 | 8 |
π | π | π | ||||
Zapis ( | +k | ) sugeruje, że jednym z rozwiązań równania jest | i każde | |||
8 | 4 | 8 |
π | π | |||
kolejne rozwiązanie równania jest o | większe (lub mniejsze) od | |||
4 | 8 |
1 | ||
cos2(2x) = | ||
2 |
π | ||
4x = | + k • π | |
2 |
π | π | |||
x = | + k • | . | ||
8 | 4 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |