Twierdzenie Bezouta
Gzxxg: Wyznacz współczynniki a i b wielomianu w(x)=x3 + ax + bx −4 wiedząc, że wielomian w(x) jest
podzielny przez dwumian x−2 i przy dzieleniu przez dwumian x+3 daje resztę −10.
Zrobiłem w(2)=0 i w(−3)=−10 ale potem, gdy robię układ równań wychodzi mi sprzeczność. Proszę o
pomoc
14 maj 11:06
yht:
Jaki dostajesz układ równań ?
Ja mam
4a+2b+4=0
9a−3b−31=−10
14 maj 11:09
Gzxxg: 2a+2b+4=0
−21−3a−3b=0
Skąd masz 4a i 9a?
14 maj 11:11
nocnaćma: {8+2a+2b−4=0
(−27−3a−3b−4=−10
{2a+2b=−4
{−3a−3b=21
14 maj 11:12
yht:
bo uznałem że w(x)=x3+ax2+bx−4
14 maj 11:14
Gzxxg: W treści zadania nie ma kwadratu, ale możliwe, że to błąd druku czy coś, dlatego nie wychodzi
14 maj 11:15
po prostu Michał:
{ w(2) = 0
{ w(−3) = −10
{8 + 2a + 2b − 4 = 0
{−27 −3a −3b − 4 = − 10
{2a+2b = − 4
{3a+3b = −21
{a + b = − 2
{a + b = − 7
tak Ci wychodzi?
14 maj 11:15
yht:
bez kwadratu w treści potwierdzam − wychodzi sprzeczność
14 maj 11:16
po prostu Michał: tak, to blad tresci, oczywiste jest ze powinno byc x3 + ax2 + bx − 4
14 maj 11:16
Gzxxg: Okej, dzięki wielkie za pomoc
14 maj 11:18
nocnaćma: Wcale nie oczywiste
Odp. Nie istnieje takie a i b .
14 maj 11:19