Zadania 1 klasa technikum proszę o pomoc
Kamil Wil: Dzień dobry proszę o pomoc w rozwiązaniu następujących zadań,będę na bieżąco tu wrzucał swoje
rozwiązania
Zadania o które mi chodzi :
http://fotowrzut.pl/0Z7PB31LSI niezbyt to rozumiem a musze to zaliczyć ,proszę o pomoc .
Przesyłam rozwiązanie pierwszego podpunktu z zadania 1 :
http://fotowrzut.pl/2G1C1Q07MX
Właśnie zabieram się za zadanie
2,ilość punktów jaka mnie interesuje z tego sprawdzianu to 10
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Jednakże Chciałbym rozwiązać jak najwięcej zadań,ponieważ postanowiłem poprawić się w nauce.
14 maj 07:00
Janek191:
z.4
3√3 − 5 | | 3√3−5 | | 3√3−5 | |
| + 15 √3 = |
| * |
| + 15 √3= |
3 √3 + 5 | | 3√3+5 | | 3√3 − 5 | |
| ( 3 √3 − 5)2 | | 9*3 − 30√3 + 25 | |
= |
| + 15 √3 = |
| +15√3 = |
| (3 √3)2 − 52 | | 27 − 25 | |
| 52 − 30√3 | |
= |
| + 15√3 = 26 − 15√3 + 15 √3 = 26 |
| 2 | |
14 maj 07:58
14 maj 08:06
yht:
Zad. 1
a)
a(x
2−b)+m=d
a(x
2−b)=d−m
x=
√(d−m)/a+b lub x=−
√(d−m)/a+b
b)
Zad. 3
| 1 | |
x=2log36− |
| log364 = log362 − log3641/3 = log336−log3 3√64 = log336−log34 = |
| 3 | |
| 33*272/3 | | 33*(33)2/3 | | 33*(36/3) | |
y= |
| = |
| = |
| = 36/3 = |
| | | 33 | | 33 | |
3
2 = 9
x<y
14 maj 09:22
kamil wil: yht: w zadaniu trzecim w mianowniku mam 1/3 do 4 ja zrobiłem to w następujący sposób :
http://fotowrzut.pl/1FKHJMFY41 i wyszedł mi inny wynik,
czy błędem było zastosowanie innych wzorów?
14 maj 09:33
kamil wil: czy mógłby ktoś rzucić okiem na moje rozwiązanie zadania drugiego?
14 maj 09:34
kamil wil: MAm jeszcze jedno zadanie jest to zadanie numer 5 :
http://fotowrzut.pl/CIFNO7FFE4 ,chciałbym się dowiedzieć w jaki
sposób to rozwiązać?czy mam w miejsce a i b podać ich możliwie
największe wartości ,które spełniają określone warunki w zadaniu a następnie to obliczyć?
14 maj 09:38
yht:
Faktycznie zad. 3 źle odczytałem
Zad. 3 masz ok − Twoja metoda jest też dobra
Co do zad. 2 jak dla mnie jest ok
niektórzy mogli by się przyczepić do tego że nie podałeś błędu względnego w sposób dokładny
14 maj 09:39
kamil wil: yht: dziękuje za odpowiedź ,idę rozwiązywać kolejne zadania oraz spróbuje odkładniej określić
błąd względny
14 maj 09:41
yht:
Co do zad. 5 to taka metoda 'na głupa' by była
![emotka](emots/1/mruga.gif)
Proponuję zrobić tak zad. 5:
b<3 |*7
7b < 21
a>2 |*(−3)
−3a < −6
7b−3a < 21−6
7b−3a < 15 |:5
co należało wykazać
Masz podobne − spróbuj sam:
Udowodnij, że jeśli a>5 i b<4, to
14 maj 09:46
14 maj 10:00
yht:
Bardzo dobrze
14 maj 10:08
yht:
*wróć, nie zmieniłeś znaku jak mnożyłeś b<4 przez (−2)
Powinno być:
−2b
> −8
![](emots/2/wykrzyknik.gif)
Zapamiętaj! Jeśli mnożysz bądź dzielisz nierówność przez liczbę ujemną to zmieniasz znak
nierówności na przeciwny
14 maj 10:10
kamil wil: oki dzięki za informacje,idę popracować teraz nad logarytmami dzięki za pomoc
14 maj 10:20