Całki z nieograniczoną funkcją podcałkową
Michał: Obliczyć całki lub stwierdzić ich rozbieżność
1) 2
1
Jak się rozwiązuje takie całki?
14 maj 00:17
Michał: ?
14 maj 00:41
Adamm: liczysz tak samo jak oznaczoną, ale na końcu jeszcze granicę
14 maj 00:46
Adamm: u=x−1
du=dx
| | 2 | |
∫u1/2−u−1/2du = |
| u3/2−2u1/2+c |
| | 3 | |
14 maj 00:51
Adamm: po podstawieniu powinno być
limt→0+∫t1{u+1}{√u}du = 8/3
dlatego może się nie zgadzać
14 maj 00:54
Adamm: | | u+1 | |
limt→0+∫t1 |
| du = 8/3 |
| | √u | |
14 maj 00:54
Michał: Dziękuję...proszę mi jeszcze powiedzieć od czego zależy to t dążące do 0 tzn. skąd mam wiedzieć
jaką cyfrę wybieram i czy z lewej czy z prawej?
14 maj 16:52
Adamm: popatrz na dziedzinę funkcji pod całką
x>1
14 maj 17:16
'Leszek: określ dziedzinę funkcji podcalkowej i porównaj z podanymi granicami całkowania
i będziesz wiedział
14 maj 17:17