cześc mam zadanie wyznacz rówanie paraboli przechodzącej przez punkty A B C
anoio: cześc mam zadanie wyznacz rówanie paraboli przechodzącej przez punkty A B C
A(−3,1)
B(0,4)
C(1,1)
czy istnieje możliwość nie rozwiązywania tego układem równań?
narazie zrobiłam p=−2+1/2=−1/2
y=a(x+1/2)2+q
…
w dalszych przekształceniach wyszło mi q=−1/4a+4
znów podstawiłam niestety wychodzi mi
4=1/4a−1/4a+4
proszę o pomoc
14 maj 00:00
Mila:
![rysunek](rys/132451.png)
y=ax
2+bx+c
B=(0,4) ∊wykresu funkcji⇔c=4
y=ax
2+bx+4
f(−3)=f(1)=1⇔
| −3+1 | |
x= |
| =−1 oś symetrii paraboli, |
| 2 | |
⇔x
w=−1
to się teraz nie przyda, trzeba układ ( prosty przecież)
1=9a−3b+4
1=a+b+4
a=−1, b=−2
y=−x
2−2x+4
14 maj 00:15
Bogdan:
![rysunek](rys/132453.png)
Proponuję takie rozwiązanie:
| −3 + 1 | |
oś symetrii x = |
| = −1, xw = −1 |
| 2 | |
postać kanoniczna f(x) = a(x + 1)
2 + y
w ⇒ f(x) = ax
2 + 2ax + a + y
w, a + y
w = 4
f(1) = 1 ⇒ 1 = a + 2a + 4 ⇒ a = −1, −1 + y
w = 4 ⇒ y
w = 5
f(x) = −(x + 1)
2 + 5 ⇒ f(x) = −x
2 − 2x + 4
14 maj 00:27
AiO: Istnieje taka mozliwosc
Mozna to zrobic wzorem interpolacyjnym Lagrange'a
| (x−x2)(x−x3) | |
y= y1* |
| +y2*U{(x−x1)(x−x3)}{(x2−x1) |
| (x1−x2)(x1−x3) | |
| (x−x1)(x−x2) | |
(x2−x3)}+y3* |
| |
| (x3−x1)(x3−x2) | |
14 maj 00:27
Bogdan:
A po co strzelać z armaty do muchy
14 maj 00:31
AiO: To tylko byla odpowiedz na pytanie
14 maj 00:34
Bogdan:
To jest banalne zadanie z materiału szkoły średniej na poziomie podstawowym, wzory
Lagrange'a na tym poziomie nie są stosowane i taka odpowiedź na tym etapie edukacji
nie będzie zrozumiana, myślę, że pamiętasz to z czasu bycia uczniem liceum lub technikum
14 maj 00:51
AiO: Tak
14 maj 00:57
Bogdan:
14 maj 01:04