oblicz całkę
xyz: oblicz całkę: ∫ 1/x5+x4+2x3+2x2+x+1
zaczęłam rozkładać mianownik na czynniki
x3(x2+x+2)(2x2+x+1)
i będę rozkładać na ułamki proste, z z x3 to będzie A/x+B/x2+C/x3 , a z tych dwóch
pozostałych nawiasów, liczę normalnie deltę, x1 i x2 i podstawiam Dx+E/() + Fx+G/() ? nie
jestem pewna tego momentu
13 maj 17:40
gt:
A o nawiasach w szkole to nic nie mówili?
13 maj 17:58
xyz: Yyy, slucham?
13 maj 18:17
13 maj 18:27
xyz: no chyba jednak nie jest, bo x5+x4+2x3+2x2+x+1 to jest mianownik cały, tylko zapomniałam
dodać nawias
13 maj 18:29
Adamm: przedstaw mianownik do postaci iloczynowej jeszcze raz
13 maj 18:34
Mariusz:
x
5+x
4+2x
3+2x
2+x+1=0
M(−1)=−1+1−2+2−1+1=0
1 1 2 2 1 1
−1 1 0 2 0 1 0
x
5+x
4+2x
3+2x
2+x+1=(x+1)(x
4+2x
2+1)
M(x)=(x+1)(x
2+1)
2
Jeśli chcesz z współczynników nieoznaczonych korzystać to najpierw wydziel
część wymierną całki
| | 1 | | a1x+a0 | | b2x2+b1x+b0 | |
∫ |
| dx= |
| +∫ |
| dx |
| | (x+1)(x2+1)2 | | x2+1 | | (x+1)(x2+1) | |
13 maj 19:00
Mariusz:
Przydatne przy skracaniu licznika z mianownikiemmoże być spostrzeżenie
2x=(x+1)2−(x2+1)
13 maj 19:15
xyz: okej, dziękuję bardzo za wskazówki
13 maj 20:36