Wyznacz zbiór wartości funkcji.
00000: | 3 | |
Wyznacz zbiór wartości funkcji f(x)= |
| , x∊R, jak zrobić taki przykład? Niby wiem jak |
| x2+1 | |
to się
robi, ale tylko wtedy jak jest wyznaczony konkretny przedział i nie ma kwadratu w mianowniku.
Czy tu trzeba wyznaczyć jakoś wierzchołek paraboli? Z góry dziękuję za pomoc.
13 maj 14:05
Adamm: możesz np. podstawić u=x
2≥0 i policzyć zbiór wartości funkcji
albo możesz zrobić tak
x
2≥0
x
2+1≥1
i mamy f∊(0;3>
albo możesz zrobić
0=yx
2+y−3
i rozwiązywać jak równanie z parametrem względem y
13 maj 14:09
00000: | 1 | |
dlaczego z x2+1≥1 zrobiło się 1≥ |
| >0 ? |
| x2+1 | |
13 maj 14:45
00000: ktoś coś?
13 maj 15:52
Adamm: czemu się uczepiłeś na ten sposób?
jak nie wiesz to masz tam podane 2 inne
13 maj 15:54
00000: Problem w tym, Adammie, że sposób ten jedynym jest, który choć trochę rozumiem
13 maj 16:09
Adamm: ok, a co z pierwszym?
pierwszy jest bardzo prosty, co w nim nie rozumiesz?
13 maj 16:11
Adamm:
![rysunek](rys/132438.png)
wystarczy skorzystać z naszej wiedzy o funkcjach homograficznych, zbiór można
odczytać z wykresu
z wykresu widać że y∊(0;3>
13 maj 16:15
00000: | 3 | |
Nie umiem policzyć zbioru wartości dla |
| jak nie mam dokładnie podanych przedziałów, |
| u+1 | |
jakby było, nie wiem, np. <1,2>, to robię tak, że 1≤u≤2, a potem dodaję stronami 1 itd, a jak
mam
tylko podane, że R, to ja nie wiem
13 maj 16:19
00000: Bardzo Ci dziękuję, ale niestety, powiem tak−niestety wiedza o funkcjach homograficznych, nie
jest
''nasza'', bo ja pierwszy raz słyszę o czymś takim
13 maj 16:21
Adamm: yhm
chyba najlepszy będzie jednak trzeci sposób
jeśli dla danego parametru y, równanie ma rozwiązanie, to znaczy że y należy do zbioru wartości
funkcji (pomyśl nad tym)
można to przekształcić
0=yx
2+y−3
jeśli y=0 to
0=−3 czyli y≠0
dla y≠0 liczymy deltę
Δ=−4*(y−3)*y i żeby równanie miało rozwiązania
Δ≥0 z czego wychodzi nam
y∊<0;3>, ale pamiętając o dziedzinie mamy
y∊(0;3>
czy to do ciebie dociera?
chyba ten sposób będzie najlepszy, więc jeśli potrzebujesz dalszych wyjaśnień, mów
13 maj 16:27
00000: Nie umiem liczyć delty, nie było tego jeszcze u mnie w szkole. Mam jeszcze pytanko co do tego
drugiego sposobu, skąd się wzięła to 3 linijka i dlaczego jest tam na początku ten przedział,
tak
jakby (0,1>? Ps. proszę się nie załamywać moją ułomnością.
13 maj 16:40
Adamm: nic nie szkodzi
trzeba to tylko zmodyfikować
3−y | |
| =x2 (założyliśmy że y≠0) |
y | |
3−y | |
| ≥0 (patrz zbiór wartości funkcji x2) |
y | |
(3−y)y≥0
kiedy iloczyn dwóch liczb jest dodatni? kiedy są tego samego znaku
(3−y>0 ∧ y>0) ∨ (3−y<0 ∧ y<0) ∨ y=0 ∨ 3−y=0
skąd y∊<0;3>, ale biorąc dziedzinę, y∊(0;3>
13 maj 16:54
Adamm: 3−y | |
| ≥0 mnożysz przez y2 by otrzymać (3−y)y≥0 |
y | |
13 maj 16:55
00000: Bardzo Ci dziękuję, spróbuję to jakoś ogarnąć.
13 maj 17:02
Krzysiek: x=tgy
3≥3cos
2y≥0
14 maj 13:44
Adamm: Krzysiek, dobry sposób ale dla autora bezużyteczny
14 maj 15:17