Udowodnij że jest rozwiązanie
Bidek: Dziedziną i zbiorem wartości funkcji ciągłej y=f(x) jest przedział <0,1>. Wykaż, że równanie
f(x)=x ma rozwiązanie w przedziale <0,1>.
Nie rozumiem kompletnie tego zadania, dla mnie jest to równanie typu x=y .. no wiec bylbym
wdzieczny za pomoc
13 maj 12:36
Adamm: weźmy takie a, b∊<0;1> że f(a)=1, f(b)=0
wtedy f(a)−a=1−a≥0 oraz f(b)−b=−b≤0
jeśli zachodzi równość, to mamy rozwiązanie, więc załóżmy że a, b∊(0;1)
wtedy f(a)−a>0 oraz f(b)−b<0
wtedy stosujesz twierdzenie powyższe:
https://pl.wikipedia.org/wiki/Twierdzenie_Darboux
13 maj 12:48
Adamm: poprawka, załóżmy że: a∊<0;1) oraz b∊(0;1>
13 maj 12:50
'Leszek: Zrob rysunek wykresu jakiejs funkcji ciaglej na plaszczyznie XY w kwadracie o x⊂ < 0;1>
i y ⊂ <0;1> inastepnie narysuj y = x , jest to oczywiscie tylko wizualizacja zadania ,
ale na tej metodzie zrozumiesz zadanie !
13 maj 12:50