Ciągłość funkcji w zbiorze
walec: Funkcja jesy ciągla w przedziale <−2,7> orazf(−2)=−6 i f(7)>0 Czy funkcja gdzie g(x) = f(x) +5
ma miejsce zerowe w przedziale <−2,7> Odp uzasadnij
KOmpletnie nie wiem jak się mam za to wziąć w sumie to trochę tego nie rozumiem, więc byłbym
wdzięczny za wytłumaczenie
13 maj 12:26
walec: Bo debilnie to mozna wytlumaczyc tak ze jesli f(x) jest ciagla i ma zwf= <−6,dodoatnia liczba>
to napewno przyjmie wartosc −5 dla jakiegos x wiec g(x) =f(x)+5 bedzie mialo miejsce zerowe,
wszystki epikenie jak to ubrac matematycznie ?
13 maj 12:28
13 maj 12:31
walec: I co że zwf g(x) = <−1,f(7)+5> WIec z tw darboux jest miejsce zerowe ?
13 maj 12:32