Podaj wzor ogolny c geometrycznego
Janex: Podaj wzor ogolny ciagu geometrycznego o ilorazie −3 jezeli jego czwarty wyraz ma wartosc 9
.oblicz wartosc 7 wyrazy ciagu
13 maj 11:11
Janek191:
q = − 3
a
4 = 9
Mamy
| | 1 | |
a4 = a1*q3 = a1*(−27) = 9 ⇒ a1 = 9 : (−27) = − |
| |
| | 3 | |
zatem wzór ogólny ciągu a
n ma postać a
n = a
1 *q
n−1
| | 1 | | 1 | | 1 | | 1 | |
czyli an = (− |
| )*(−3)n−1 = (− |
| )*(− |
| )*(−3)n = |
| *(−3)n |
| | 3 | | 3 | | 3 | | 9 | |
oraz
| | 1 | |
a7 |
| *(−3)7 = (−3)5 = − 243 |
| | 9 | |
14 maj 08:19