Układ równań
Rob: Witam,
Pytanie nastepujace, w jaki sposób obliczyć ten układ równań? Tak naprawdę to potrzebuję tylko
nakierowania na poprawna odpowiedź. Dziękuję z góry za pomoc.
−8a+4b−2a2+ab=0 układ
a+b+a2+ab=0 równań
13 maj 08:32
Saizou :
Np.metodą podstawiania, wyznacz b.
Nie koniecznie musi być to łatwy układ do rozwiązania
13 maj 08:44
Rob: Dziękuję, wszystko wyszło. Myślałem że może jest jakaś konkretna metoda, która mogłaby skrócić
cały zapis.
13 maj 08:56
Adamm: 3a2+9a−3b=0
a2+3a−b=0
b=a2+3a
a3+5a2+4a=0
a=0 lub a=−1 lub a=−4
a=0 ⇒ b=0
a=−1 ⇒ b=−2
a=−4 ⇒ b=4
i wszystkie spełniają układ
13 maj 11:58