.,
Pełcio: Siemanko, mam pytanie..
| m−1 | |
| −2(m+2)x+m+4=0. −−−− wyznacz wartości m dla których to równanie nie ma rozwiązań |
| m−5 | |
wynik jest z jakimiś pierwiastkami z 73, jak zrobić?
ja robiłem najpierw co się stanie kiedy a=0, ale wtedy wychodzi m=1 i ma rozwiązanie
a potem Δ<0, coś jest nie tak, czy błąd w obliczeniach robię?
12 maj 23:49
Michał: Dobrze przepisałes zadanie?
12 maj 23:50
Pełcio: x2 oczywiście brakuje
12 maj 23:51
Michał: 1. Dziedzina (mianownik)
2. Sprawdzasz co gdy funkcja jest liniowa (czyli gdy m−1=0)
3. Δ < 0
12 maj 23:57
Michał: Tu chyba w delcie wyjdzie wielomian do rozwiazania
12 maj 23:58
Adamm: robisz błąd w obliczeniach
13 maj 00:10
Adamm: nie stój, wybiegłem trochę myślami
wszystko ok
13 maj 00:11
Pełcio: ale właśnie mi nie wychodzi ten wynik z pierwiastkiem z 73
13 maj 22:54
Adamm: to pokaż swoje obliczenia
nikt ci w myślach nie czyta
13 maj 22:56
Pełcio: dobra, to tak:
1) a=0
| | 5 | |
m=1, ale wtedy x= |
| , a miało nie być rozwiązań to odpada |
| | 6 | |
2) Δ<0
| | m−1 | |
4(m+2)2−4(m−4)( |
| )<0 |
| | m−5 | |
czy to się da jakoś fajnie rozwiązać, czy sprowadzać do wspólnego mianownika?
13 maj 23:09
Koziołek: Najlepiej do wspólnego mianownika
13 maj 23:12
Koziołek: I jeszcze m ≠ 5 (dlaczego?)
13 maj 23:19
Pełcio: no tak, tak, nie wpisałem dziedziny, przez 0 nie dzielimy
13 maj 23:22
Pełcio: dobra, poszło w końcu
13 maj 23:32