parametr
kama: Dla jakich wartości parametru m równanie ma jedno rozwiązanie w przedziale (niestety
niedomkniętym) (0,1)
3x2−(4−3m)x+3=0
zał: a≠0
Δ=0
9m2−24−20=0
m1=1
m2=53 nie wiem co dalej
12 maj 22:49
kama: poprawka 9m2−24m−20=0
12 maj 22:58
Adamm: jesteś pewien tych rozwiązań? nie spełniają oryginalnego równania
12 maj 22:59
Adamm: Δ=1296=36
2
m=−2/3 lub m=10/3
podstaw do równania i sprawdź, masz tylko 2 przypadki
12 maj 23:02
mat: Jedno rozwiązanie gdy
Δ=0
(4−3m)
2−4*3*3=0
9m
2−24m−20=0
| 2 | | 10 | |
z tego dostajesz, że m=− |
| lub m= |
| |
| 3 | | 23 | |
Pierwiastek wyjściowego równania wyraża się wzorem
Podstawiasz te oba "m" i patrzysz czy x∊(0,1)
12 maj 23:03
12 maj 23:04
Adamm: tak szczerze, jedyne opcja że Δ=0 to gdy równanie wygląda tak:
3x2−6x+3=0 lub tak 3x2+6x+3=0
co widać od razu
z czego żadne nie spełnia
12 maj 23:05
mat: dla m=10/23, x≈0.4492754
dla m=−2/3 x=1
więc tylko m=10/23 jest ok
12 maj 23:05
Adamm: ten 10/23 jest źle
źle to policzyłeś
12 maj 23:06
mat: tak, ppowinno byc 10/3, napisalem przez przypadek 10/23 i potem sie tego trzymalem
![](emots/2/zeby.gif)
racja!
12 maj 23:07