STEREOMETRIA
Cisek: Obwód przekroju osiowego stożka jest równy 30, a promień podstawy jest o 5 mniejszy od
tworzącej stożka. Wówczas:
a) tworząca stożka jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 30 stopni
| | √2 | |
b) tworząca stożka jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem α, którego cosα= |
| |
| | 2 | |
c) tworząca stożka jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 60 stopni
| | √2 | |
d) tworząca stożka jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem α, którego sinα= |
| |
| | 2 | |
24 sty 17:33
Cisek: pomoże ktos


nie wiem co z tym zrobić..
24 sty 18:04
Cisek: proszę o pomoc
24 sty 19:15
Annn222: Oznaczenia:
r − promień podstawy
r+5 − tworząca stożka
α − kąt nachylenia tworzącej do płaszczyzny podstawy stożka
2r + 2(r+5) = 30
r = 5
cos α = 1/2 = 60 stopni
Odp C
24 sty 19:45
Cisek: dziękuje!
24 sty 22:16
Ala: Przekątna ściany sześcianu ma długość 4. Powierzchnia całkowita tego sześcianu jest równa.
A.192 B.96√2 C.48 D.24 √4
27 mar 13:35
Wojciech: Cisek masz cały arkusz z Tym zadaniem ?
Obwód przekroju osiowego stożka jest równy 30, a promień podstawy jest o 5 mniejszy od
tworzącej stożka. Wówczas:
a) tworząca stożka jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 30 stopni
√2
b) tworząca stożka jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem α, którego cosα=
2
c) tworząca stożka jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem 60 stopni
√2
d) tworząca stożka jest nachylona do płaszczyzny podstawy pod kątem α, którego sinα=
2
18 mar 18:04