(2n+3n) | ||
∑(n=0 do ∞) | ||
(n+2)*4n |
1 | xn+2 | 1 | 1 | ||||
∑n=0∞ | = | ∫∑n=0∞ xn+1dx = | ∫x∑n=0∞ xndx | ||||
x2 | n+2 | x2 | x2 |
1 | ||
dla x≠1, ∑n=0∞xn = | ||
1−x |
1 | ||
∫0x∑n=0∞xndx = ∫0x | dx | |
1−x |
1 | ||
∑n=0∞ | xn+1=−ln|1−x| | |
n+1 |
1 | ||
∑n=0∞ | xn+1=−ln|1−x| | |
n+1 |
1 | ||
x+∑n=0∞ | xn+2=−ln|1−x| | |
n+2 |
1 | −ln|1−x|−x | |||
∑n=0∞ | xn= | |||
n+2 | x2 |
32 | 4 | ||
ln2− | |||
9 | 3 |
68 | 10 | ||
ln2− | |||
9 | 3 |
2n | 3n | |||
=∑(n=0 do ∞) | +∑(n=0 do ∞) | = | ||
(n+2)*4n | (n+2)*4n |
|
| |||||||||||||||||||||
=∑(n=0 do∞) | +∑(n=0 do ∞) | = | ||||||||||||||||||||
n+2 | n+2 |
| 16 |
| ||||||||||||||||||||||
=4*∑(n=0 do∞) | + | *∑(n=0 do∞) | = | |||||||||||||||||||||
n+2 | 9 | n+2 |
| 1 | 16 |
| 3 | ||||||||||||||||||||||||
4*[(∑(n=1do∞) | )− | ]+ | *[(∑(n=1do∞) | )− | ]= | |||||||||||||||||||||||
n | 2 | 9 | n | 4 |
1 | 16 | 3 | 16 | 3 | ||||||
=4ln(1− | )−1−2+ | ln(1− | )−1− | * | = | |||||
2 | 9 | 4 | 9 | 4 |
68 | 10 | |||
= | ln(2)− | |||
9 | 3 |
1 | 1 | x dx | −x−ln(1−x) | ||||
∫x∑n=0∞ xn dx = | ∫ | = | |||||
x2 | x2 | 1−x | x2 |
16 | 4 | ||
(−3/4+ln(4)) = | (ln(256)−3) | ||
9 | 9 |
4 | ||
−2+ln(16) + | (ln(256)−3) | |
9 |
5^2 | 52 |
2^{10} | 210 |
a_2 | a2 |
a_{25} | a25 |
p{2} | √2 |
p{81} | √81 |
Kliknij po więcej przykładów | |
---|---|
Twój nick | |