Bardzo trudna
z: Mam pewną bardzo trudną granice, moze ktos ma jakiś pomysl?
12 maj 21:39
AiO: Przed nawias najwieksza potege ktora jest w mianowniku
12 maj 21:41
z: | | 2n+n2 | | n(2+n) | |
myślałam, zeby zrobic to tak |
| = |
| |
| | n2−3 | | (n−√3)(n+√3) | |
| | n | | 2+n | | n−√3+√3 | | n+√3+2−√3 | |
= |
| * |
| = |
| * |
| |
| | n−√3 | | n+√3 | | n−√3 | | n+√3 | |
| | √3 | | 2−√3 | |
=(1+ |
| )(1+ |
| ) |
| | n−√3 | | n+√3 | |
ale co dalej?!
12 maj 21:44
z: →e√3e2−√3=e2 ?
12 maj 21:46
AiO: Po co?
| | n2(1+2n/n2 | |
limn→∞ |
| = |
| | n2(1−3/n2) | |
12 maj 21:46
Adamm: czy ty tam widzisz jakieś potęgi?
12 maj 21:47
z: ale jak n=
∞, to tez tak moge sobie wyciągać?
12 maj 21:47
z: Nie ma żadnych potęg!
12 maj 21:48
Adamm: więc czemu tam widzę e?
ona się przeważnie nie pojawia w tego typu granicach
12 maj 21:48
Mila:
| | n2*(2n+1) | |
limn→∞ |
| = |
| | n2*(1−3n2) | |
12 maj 21:49
z: Ale często jest to e.... kurde ...
12 maj 21:49
AiO: Masz n do potegi drugiej
12 maj 21:49
z: | | 2 | | 2 | |
ale przecież |
| oraz − |
| nie są nigdy zerem  |
| | n | | n2 | |
12 maj 21:50
Adamm: ale pojawia się przeważnie w granicach z potęgami, np.
tutaj ona nie ma miejsca bytu
12 maj 21:50
z: Tak, dziękuje wam! Sprawdzam tylko waszą cierpliwość

i gratuluje! Dzięki Mila, Adamm i AiO.
12 maj 21:51
Adamm: z, ale to jest granica
(1+2/(n−2))n też nie wynosi nigdy e2
12 maj 21:51
AiO: To jest podstawowy wzor na granice ciagow
12 maj 21:51