Relacje
AiO: Zadanie nr 68
Czy podana nizej relacja jest 1. zwrotna 2. symetryczna . 3. przechodnia 4. spojna ?
O relacji niezwrotnej powiedz czy jest przeciwzwrotna
O relacji niesymetrycznej powiedz czy jest antysymetryczna lub slaba asymetryczna
a)' ........... jest bratem.........'' w zbiorze ludzi
b)'' ............jest bratem ...........'' w zbiorze mezczyzn
c) ''............jest bratem lub siostra........''. w zbiorze ludzi
d) ''...........jest ojcem .........'' w zbiorze ludzi
e) ''........... lubi ..........'' w zbiorze ludzi
f)'' .............poprzedza w danym zwrocie prostej ..........'' w zbiorze punktow tej
prostej
g) ''............ jest rozlaczny z ...........'' w rodzinie zbiorow
h)'' ............. zawiera sie w ............. '' w rodzinie zbiorow
Do kazdej relacji z tego zadania utworz relacje odwrotna .
12 maj 21:06
Adamm: a) 1. nie każdy jest własnym bratem, nie zachodzi
2. jeśli ktoś jest czyimś bratem to nie oznacza to że zachodzi w drugą stronę,
ta osoba może być kobietą, nie zachodzi
3. brat brata jest czyimś bratem, zachodzi
4. jeśli mamy 2 kobiety to żadna z nich nie jest innej bratem, nie zachodzi
12 maj 21:18
Adamm: 3. pomyłka, brat twojego brata może być tobą, nie zachodzi
12 maj 21:21
AiO: Dzieki .
Jutro bede dalej kombinowac . Trudne to jest
12 maj 21:22
Adamm: d) 1. nikt nie jest własnym ojcem, nie zachodzi
2. jeśli ktoś jest czyimś ojcem, to jego syn nie jest ojcem ojca, nie zachodzi
3. jeśli a jest ojcem b, a b jest ojcem c, to a nie jest ojcem c, nie zachodzi
4. jeśli weżniemy 2 osoby, to raczej nie będzie to ojciec i syn, nie zachodzi
12 maj 21:26
AiO: OK
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
)
12 maj 21:29
Adamm: g) 1. mając zbiór A, A∩A=A, co jest prawdziwe tylko gdy A=∅, nie zachodzi
2. część wspólna jest przemienna, zachodzi
3. jeśli A∩B=∅ oraz B∩C=∅ to nie oznacza że A∩C=∅
wystarczy przyjąć A=C≠∅, nie zachodzi
4. przykład: A={0; 1; 2}, B={1; 2; 3}
A∩B=B∩A={1;2}, oraz A≠B, nie zachodzi
12 maj 21:30
Adamm: już zostawiam, chciałem ci po prostu dać parę przykładów
12 maj 21:30
AiO: Oczywiscie
12 maj 21:36