zxy: | y | | dy | | y | |
| (4+lnx −lny )+ |
| = |
| |
| x | | dx | | x | |
takie pytanie czy mogę zrobić ln
−1 y/x zebym mógł podstawić t za y/x?
12 maj 19:08
12 maj 19:10
12 maj 19:11
zxy:
y=tx
y`= t`x+t
t(4+lnt
−1 )+t`x+x =t
po kilku linijkach przekształceń
całkuje u = lnt
du = 1/t dt
−1/4 ln(ln(t) = lnx
Czy nie popełniłem gdzieś błędu ?
12 maj 20:07
Adamm: y=tx
y'=t'x+t
już na początku
12 maj 20:18
Adamm: a nie, tylko tak zapisałeś
12 maj 20:20
Adamm: chociaż potem błąd i tak popełniłeś przy całkowaniu
12 maj 20:23
zxy: złe podstawienie?
12 maj 20:36
Adamm: podstawienie było w porządku
ale dalej już jest źle
12 maj 20:37
zxy: kurde, nie mam pomysł
12 maj 20:42
Adamm: u=lnt
ln|4−u|=ln|x|+c
ln|4−lnt|=ln|x|+c
4−lnt=c*x
t=e
4−c*x
y/x=e
4−c*x
y=xe
4−cx
12 maj 20:46
Adamm: rozwiązanie można zapisać jako
y=xecx+4 jak wolisz
12 maj 20:49