Znajdź pierwiastki równania kwadratowego.
curiosis: Witam. Szukałem tego zadania na forum i nie znalazłem, a miałem sprawdzian i to
zadanie mam zrobione na 0pkt na 3 możliwe i chciałbym was poprosić o pomoc.
(treść niestety z pamięci, ale mam nadzieję, że zrozumiecie mnie

)
Zad. Ilość rozwiązań ze względu na parametr "p" x
2−2|x|+3p
Jak już ktoś się za to zabierze to nie musi dokładnie wszystkiego opisywać, z pewnością skumam
xD
Dziękuję za poświęcony czas
12 maj 17:33
Adamm: x2−2|x|+3p=0 ?
12 maj 17:34
Jerzy:
podstaw: t = Ix| i warunek : t ≥ 0
masz rówenanie: t2 − 2t + 3p = 0 ... i prowadź analizę.
12 maj 17:36
'Leszek: Aby sprawdzic czy wszystkie warunki wykorzystales wykonaj wykresy f(x) = x2 − 2x
oraz g(x) = −3p i zobaczysz w ilu punktach dla roznych p zachodzi f(x) = g(x)
12 maj 17:40
'Leszek: Sorry ,powinno byc oczywiscie f(x) = x2 − 2 |x| ,
12 maj 17:45
curiosis: Możliwe, że to miało być, narysować wykres x
2−2|x| i potem sprawdzić dla jakich p ile jest
rozwiązań, ale rozumiem już o co chodzi, dziękuję
12 maj 17:48
piotr:

i widać, że:
dla p∊(−
∞;0) mamy 2 rozwiązania
dla p=0 mamy 3 rozwiązania
dla p∊(0;1/3) mamy 4 rozwiązania
dla p=1/3 mamy 2 rozwiązania
dla p∊(1/3; +
∞) ni ma rozwiązań
12 maj 17:56
===:

zauważ, że Twoja f(x) jest parzysta (oś 0y jest jej osią symetrii)
12 maj 18:01
curiosis: Jak Piotrze wyznaczyłeś te p? Mi się wydawało, że od dołu się jedzie i np. dla 3p<−1 brak
rozwiązań 0.o
12 maj 21:27
curiosis: up
12 maj 22:07
curiosis: up
16 maj 20:24