dwa naczynia o jednakowych objętościach
Siwy12: W dwóch naczyniach o jednakowych objętościach znajdują się równe masy helu i argonu. Ile razy
ciśnienie helu jest większe
od ciśnienia argonu, jeżeli temperatury obu gazów są jednakowe?
12 maj 16:27
kochanus_niepospolitus:
jednostkowa masa helu =
![](emots/2/pytajnik.gif)
jednostkowa masa argonu =
![](emots/2/pytajnik.gif)
w masie M ile będziesz miał cząstek helu, a ile cząstek argonu
![](emots/2/pytajnik.gif)
Więc jakie proporcja ciśnień jednego do drugiego gazu
12 maj 16:30
'Leszek: Z rownania Clapeyrona :
| nRT | | mRT | |
pV = nRT ⇒ p = |
| = |
| , μ − masa czasteczkowa(atomowa ) gazu |
| V | | μ V | |
popatrz do tablic chemicznych dla μ
He oraz dla μ
Ar i oblicz
12 maj 16:38
Siwy12: Dziękuje za odpowiedzi
12 maj 16:53