oblicz iloraz ciągu geometrycznego
Justyna: oblicz iloraz ciągu geometrycznego i wyznacz wzór jeśli:
a) a3=−2, an=4
b)a5=3, a9=81
12 maj 15:44
Jerzy:
a) takie są dane ?
12 maj 15:53
Justyna: no właśnie tylko tyle pisze
12 maj 16:00
AiO: Jesli an=4 to znaczy ze ten ciag jest staly
Ale znowu a3=−2 wiec cos jest nie hallo
12 maj 16:02
Jerzy:
a) nie ma takiego ciągu geometrycznego
| | a9 | |
b) |
| = q5 ... i oblicz q , potem a1 , na końcu wzór ogólny ciągu. |
| | a4 | |
12 maj 16:02
Jerzy:
| | a9 | |
miało być: |
| = q4 .. reszta bez zmian. |
| | a5 | |
12 maj 16:03