coco:
A więc r= S/p S -- pole Δ-ta p -- połowa obwodu Δ -ta
R = c/2 ( połowa przeciwprostokatnej)
ponieważ R = 6,5 → c = 13 cm
a + b + c = 30 → a + b = 17 ( odstawiam za c = 13)


drugie równanie z a i b to z tw. Pitagorasa
a
2 + b
2 = c
2 czyli
a
2 + b
2 = 169 rozwiązując układ równań( przez podstawianie)
a + b = 17
a
2 + b
2 = 169 otrzymamy
a = 17 - b
( b- 17 )
2 + b
2 = 169 ( przekształć to równanie i
otrzymasz


b
2 - 17 b +60 = 0 Δ = 49 VΔ = 7
b1 = 12cm b2 = 5 cm czyli a1 = 5cm a2 =12cm
boki trójkąta to a = 12 b = 5 c = 13
SΔ = 1/2 *12 * 5 = 30 p= 15 ( połowa obwodu)


więc r = 30 / 15 =2 cm
odp; r = 2cm
