Sprawdz czy funkcja jest ciągła w przedziale (-R R)
dolar: Sprawdz czy funkcja jest ciągła w przedziale (−R R)
12 maj 15:22
kochanus_niepospolitus:
tu w sumie nie ma co sprawdzać.
∀
x∊R (1+x
2) > 0 −> D
f = R
| 1 | | 1 | |
f(−x) = − |
| ln(1+(−x)2) = − |
| ln(1+x2) = f(x) |
| 2 | | 2 | |
czyli funkcja jest parzysta
funkcja parzysta z D
f=R jest funkcją ciągłą
12 maj 15:31
jc: funkcja parzysta z Df=R jest funkcją ciągłą ?
f(x) = 1 dla x∊[−1,1]
f(x) = 0 w przeciwnym wypadku
12 maj 15:57
Janek191:
Co to jest przedział ( − R, R) ?
12 maj 15:58
kochanus_niepospolitus:
jc ... dobrze ... źle to ująłem ... funkcja która nie jest zapisana w postaci klamrowej, będąca
parzysta, mająca D
f = R będzie funkcją ciągłą
lepiej?
![](emots/2/jezyk1.gif)
a tak na marginesie ... początkowo chciałem jeszcze dorzucić liczenie granicy lewo i
prawostronnej w 0, ale w połowie mi się odechciało pisania i walnąłem ten komentarz
12 maj 16:21
Adamm: kochanus, "postać klamrowa" nie jest matematycznym pojęciem
12 maj 16:22
Jerzy:
kochanus.. a co ma do tego parzystość i granica w 0 ?
12 maj 16:24
Jerzy:
Dobra ... już wiem, co miałeś na myśli
12 maj 16:26
kochanus_niepospolitus:
funkcja ln(x) jest funkcją ciągłą dla x>0
funkcja ln(x2) będzie funkcją ciągłą dla x>0
funkcja ln(1+x2) będzie funkcją ciągła dla x≥0
skoro funkcja ln(1+x2) jest funkcją parzystą i posiada Df = R ... to będzie ciągła na całej
przestrzeni
12 maj 16:28