ciśnienie w cylindrze
Siwy12: Ciśnienie w cylindrze maszyny parowej po chwilowym otworzeniu
zaworu bezpieczeństwa zmniejszyło się o Δp=8,1*105 N/m2.
Jaką masę pary wypuszczono z cylindra, jeżeli objętość cylindra V=20dm3, a temperatura pary
t=100*C?
12 maj 14:52
'Leszek: Rownanie Clapeyrona :
| | VΔp | |
pV = nRT ⇒ VΔp = ΔnRT ⇒ Δn = |
| ilosc pary wodnej jaka zostala wypuszczona |
| | RT | |
ze zbiornika
| | μVΔp | |
Czyli masa pary wodnej wypuszczonej ze zbiornika Δm = μΔn = |
| |
| | RT | |
12 maj 15:41