oblicz granice
dolar: Oblicz granice
(x,y)→(0,0)
12 maj 14:41
Adamm: | | x3y−2x3 | |
| |
| |≤|x| |
| | x4+y2−4y+4 | |
12 maj 14:56
dolar: mozna wiedziec jak to zrobiłeś krok po kroku, będe bardzo wdzieczna
12 maj 15:01
Adamm: | |x3(y−2)| | | |x|*√x4(y−2)2 | |
| = |
| ≤ |
| x4+(y−2)2 | | x4+(y−2)2 | |
=|x|/2
można np. skorzystać z nierówności między średnimi
12 maj 15:05
dolar: mógłbys wytłumaczyc przejscie
12 maj 15:33
12 maj 15:34
Adamm: a=x
4≥0, b=(y−2)
2≥0
wiem że w linku pisze że a, b mają być dodatnie, ale działa dla nieujemnych
12 maj 15:43
dolar: a nie da sie jakimś prostszym sposobem rozwiazac tej granicy bo watpie ze na kolokwium
zostatnie mi zaliczony sposob o ktrym sie nie uczylismy
12 maj 15:58
Adamm: zdenerwowałeś mnie, więcej ci nie pomagam
12 maj 16:05
'Leszek: | | x3(y−2) | |
lim |
| = ..... i podstaw x = 1/n , y= 1/n i n →∞ |
| | x4 + (y −2)2 | |
12 maj 16:08
Adamm: AiO, ?
wycofałem się po prostu z dyskusji, bo zaczynam się denerwować
12 maj 16:10