Zadanie dla chętnych!
yht:
Z urny, w której jest 5 kul białych i n czarnych losujemy jednocześnie dwie kule.
| 35 | |
Prawdopodobieństwo, że wylosujemy kule różnych kolorów, jest równe |
| . Rozwiązaniem |
| 66 | |
nierówności |x−m|<n z niewiadomą x jest przedział x∊(−10,4). Liczby: (m), (p+n), (p
2−1) są
odpowiednio pierwszym, czwartym oraz dziesiątym wyrazem pewnego ciągu arytmetycznego o
| 32 | |
wszystkich wyrazach całkowitych. Liczba |
| *m*n*p jest objętością ostrosłupa prawidłowego |
| 7 | |
czworokątnego o krawędzi podstawy
a, w którym cosinus kąta nachylenia ściany bocznej do
| 3 | |
płaszczyzny podstawy wynosi |
| . Dla obliczonej wartości a udowodnij, że jeśli |
| 5 | |
| x | | a | |
dowolne rzeczywiste liczby x,y spełniają warunek a(x2−y2)<6(x+y)2, to |
| < |
| . |
| y | | 4 | |
12 maj 13:17
12 maj 13:21
Jerzy:
| 5*n + n*5 | | 35 | |
Albo: |
| = |
| |
| (5+n)(4+n) | | 66 | |
12 maj 13:24
Adamm: Jerzy, zadanie dla chętnych
12 maj 13:25
yht:
Właśnie, sam to ułożyłem
12 maj 13:25
Jerzy:
Cześć
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Nie przeczytałem ( na ogół nie czytam ) nagłówka
12 maj 13:26
yht:
Spoko
12 maj 13:27
kochanus_niepospolitus:
a przepraszam bardzo ... Jerzy to chętny do rozwiązania nie może być
12 maj 13:27
Jerzy:
No właśnie
12 maj 13:28
yht:
Może być
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
zadanie dla (wszystkich) chętnych !
12 maj 13:29
Jerzy:
Dla siebie nie chce mi się tego rozwiązywać
12 maj 13:33
Rafal: yht, czyżby: n=7, m=−3, p=−4, a=12?
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
Sam ostatnio też wymyśliłem jedno interesujące
zadanie...
12 maj 13:52
yht:
Rafał, o to chodziło!
Został Ci tylko prosty dowodzik
14 maj 11:05