Oblicz pochodne cząstkowe i sprawdz czy są ograniczone
olka: Oblicz pochodne cząstkowe i sprawdz czy są ograniczone
g(x)={ 0, dla (x,y)=(0,0)
| | xy | |
{ |
| , dla (x,y) ≠ (0,0) |
| | √x2 + y2 | |
12 maj 12:07
Adamm: g(x) ?
12 maj 12:08
Adamm: | | xy | |
gx oraz gy poza punktem (0; 0) liczysz ze wzorów jako pochodne cząstkowe |
| |
| | √x2+y2 | |
g
x(0; 0) oraz g
y(0; 0) liczysz wprost z definicji
12 maj 12:12
olka: to wiem chodzi mi bardziej o druga czesc zadania czy sa ograniczone
12 maj 12:18
Adamm: to podaj jakie funkcje ci wyszły, ja tego liczyć nie będę
12 maj 12:19
12 maj 12:23
Adamm: 1. podstaw y=0 i licz granicę przy x→0
2. podstaw x=0 i licz granicę przy y→0
są nieograniczone
12 maj 12:38
olka: tyle ze ma wyjsc ze sa one ograniczone
12 maj 12:43
Adamm: ciekawe, bo są nieograniczone
może źle je policzyłaś
12 maj 12:43
Adamm: tak, oczywiście że źle
policz to jeszcze raz
12 maj 12:45
12 maj 12:51
Jerzy:
Sorry .... w liczniku w ułamku ma być: x2y
12 maj 12:52
Adamm: dobra, nie będę czekał aż to zrobisz dobrze
| | y | | x2y | | y | | x2y | |
|gx|=| |
| − |
| |≤| |
| |+| |
| | |
| | √x2+y2 | | (x2+y2)3/2 | | √x2+y2 | | (x2+y2)3/2 | |
| | y | |
| |
| |≤1 i tutaj mamy dla dowolnych x, y różnych od 0 |
| | √x2+y2 | |
| | x2y | |
| |
| |≤1 również dla dowolnych x, y różnych od 0 |
| | (x2+y2)3/2 | |
wniosek: |g
x|≤2 dla dowolnych x, y różnych od 0, a dla punktu (0; 0) wynosi tyle ile ci wyszło
g
y analogicznie jako że jest to ta sama funkcja, tylko z zamienionymi x oraz y miejscami
12 maj 12:54
Adamm: różnych od 0, ale oczywiście jednocześnie
12 maj 13:02
olka: skad wiemy ze ta druga nierownosc jest mniejsza badz rowna 1?
12 maj 14:35
Adamm: wystarczy przekształcić równoważnie
|x
2y|≤(x
2+y
2)
3/2
x
4y
2≤x
6+3x
4y
2+3x
2y
4+y
6
12 maj 14:38