Dla jakich wartości parametru m równanie...
Rev: Dla jakich wartości parametru m równanie:
a) |x+2|=m2−m ma dwa ujemne rozwiązania
b) |x−2|=(m+1)/(m−2) ma dwa rozwiązania różnych znaków
Pozdrawiam i mam nadzieję że ktoś pomoże
12 maj 11:15
Jerzy:
![rysunek](rys/132430.png)
a)
Różowa linia, to prosta: y = k , stal jakie kusi być k , potem rozwiąż równanie: m
2 − m =
k
12 maj 11:17
Jerzy:
... a ściślej nierówność: k1 ≤ m2 − m ≤ k2
12 maj 11:20
Rev: A co w tym zapisie jest k1, a co k2? I jeszcze mam pytanie dlaczego prosta k ma wartość y=1?
Chyba że po prostu czegoś nie zrozumiałem
12 maj 11:27
Jerzy:
Oznaczamy różową prostą y = k
Ustal w jakim zakresie różowa prosta przecina zieloną w dwóch punktach o ujemnych odciętych.
12 maj 11:29
Rev: Ok, to już wiem. Teraz kwestia taka, że nie wiem w jaki sposób powinienem obliczyć miejsce
przecięcia z osią oy, wiedząc że x+2=m2−m.
12 maj 11:58
Adamm: y=k to bardziej rodzina prostych spełniających równanie
|x+2|=k z dwoma ujemnymi rozwiązaniami
nie jest to jakaś konkretna prosta
z tego dowiesz się w jakim przedziale powinny znajdować się wartości m2−m
drugie robisz analogicznie
12 maj 11:59
Adamm: np. z rysunku widzisz że k∊(0;2)
stąd
0<m2−m<2
0<m(m−1) ∧ (m−2)(m+1)<0
m∊(−1;0)∪(1;2)
12 maj 12:05
Rev: Już zrozumiałem, dziękuję bardzo za pomoc w rozwiązaniu.
12 maj 12:14