Rozwiąż równania w przedziale
sialala: | | π | |
Rozwiąż równania w przedziale < |
| , 2π> |
| | 2 | |
a)
√3sinx+cosx=
√2
b) sinx+cosx=2
−0,5
Moje próby rozwiązania zadania:
a)
3sin
2x+2
√3sinxcosx+cos
2x=2
2sin
2x+2
√3sinxcosx+1=2
sin
2x+
√3sinxcosx=1
sin
2x+
√3sinxcos=sin
2x+cos
2x / : cos
2x
tg
x+
√3tgx=tg
2x+1
Pasuje mi tylko dla K=1
| | 7π | |
Poprawna odpowiedź do a) to |
| |
| | 12 | |
| | 1 | |
sin2x+2sinxcosx+cos2x= |
| |
| | 2 | |
4sinxcosx=−sin
2x−cos
2x / :cos
2x
4tgx+tg
2x+1=0
Δ=2
√3
t
1=−2−
√3
t
2=
√3−2
| | 7π | | 23π | |
Poprawna odpowiedź do b) to x∊{ |
| , |
| } |
| | 12 | | 12 | |
Czy ktoś może mi powiedzieć gdzie popełniam błąd?
10 maj 23:43
Jerzy:
a)
| | 1 | |
...trzecia lnijka : sin2x + √3sinxcosx = |
| |
| | 2 | |
11 maj 07:56
Jerzy:
b)
...... trzecia linijka: dzielenie ptrzez cos2x jest nieuprawnione.
11 maj 08:01
Jerzy:
| | √3 | | 1 | | √2 | |
a) ⇔ |
| sinx + |
| cosx = |
| ... i próbuj dalej |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | π | |
b) sinx + cosx = √2sin( |
| + x) ...... i próbuj dalej |
| | 4 | |
11 maj 08:10
Jerzy:
b) oczywiście wykorzystaj ten wzór, czyli:
11 maj 08:12
sialala: Dlaczego nie moge podzielić przez cos2x w b)? Bez tego nie wiem jak to zrobić.
11 maj 15:12
Jerzy:
Dlatego,że cosx może być równy 0 , a przez zero nie dzielimy.
(pokazałem Ci sposób na rozwiazanie )
11 maj 15:14
sialala: | | π | | π | |
sinx+cosx=√2(sin |
| cosx−cos |
| *sinx) |
| | 4 | | 4 | |
| | √2 | | √2 | |
sinx+cosx=√2* |
| *cosx+√2*(− |
| )*sinx  |
| | 2 | | 2 | |
11 maj 15:22
Jerzy:
Patrz 8:12 , druga linijka
11 maj 15:27
sialala: Nie mam pojęcia jak to zrobić..........
| | π | | √2 | |
√2sin( |
| +x)= |
| zamieniłem na: |
| | 4 | | 2 | |
| | π | | π | | √2 | |
−2sin |
| *sin(x− |
| )= |
| |
| | 4 | | 4 | | 2 | |
ale to też nie wychodzi
11 maj 15:48
Jerzy:
| | √2 | |
Pomnóż obustronnie wyjściowe równanie przez |
| |
| | 2 | |
11 maj 15:51
Jerzy:
Otrzymujesz : sin(π/4 + x) = sin(π/6) ⇔
⇔ π/4 + x = π/6 + 2kπ lub π/4 + x = π − π/6 + 2kπ
11 maj 15:53
sialala: K=1
| | 23π | |
x= |
| ∊ <U{π}}{2}, 2π> |
| | 12 | |
| | 31π | |
x= |
| ∉ <U{π}}{2}, 2π> |
| | 12 | |
K=0
| | 7π | |
x= |
| ∊ <U{π}}{2}, 2π> |
| | 12 | |
Dzięki za wytrwałość, mógłbyś mi jeszcze rozpisać to przekształcenie b) z 8:10?
11 maj 16:11