szereg
Gaweł: | 2n cos n! + (−1)n | |
Jak zbadć zbieżność szeregu ∑ |
| |
| (n4+3n) n! | |
10 maj 23:07
powrócony z otchłani:
Z porownawczego wyjdzie Ci zauwaz ze Twoj szereg ≤ ∑ (2
n)/(n!) Ktory jest szeregiem ...
10 maj 23:10
Gaweł: a można aż tak szacować?
10 maj 23:11
powrócony z otchłani:
A czymze jest kryterium porownawcze
![](emots/2/pytajnik.gif)
Lepeij oszacuj swoj szereg szeregiem ∑ (2
n +1)/n! Co tak naprawde nic nie zmienia
10 maj 23:20
Adamm: ∑n=0∞2n/n! = e2
10 maj 23:28
Adamm: ∑n=0∞(2n+1)/n! = e2+e
10 maj 23:35
Adamm: ale tego pierwszego to już nie podam
10 maj 23:35
powrócony z otchłani: Adamm .. ale on nie ma podac czemu jest rowny ten szereg tylko czy jest zbezny
11 maj 09:24
Mariusz:
Tak tylko że dla n=2k+1 gdzie k∊ℤ
możemy mieć cos(n!)<0 a co za tym idzie cały licznik będzie mniejszy od zera
więc nie wiem czy porównawcze to dobry pomysł
11 maj 09:53
Mariusz:
W sumie dla parzystego n też możemy mieć licznik ujemny
11 maj 09:55