Oblicz wspolczynniki
Basiaa: Na rysunku poniżej przedstawiony jest wykres funkcji f(x) = a* sin(bx+c) + d,
gdzie x ∊R. Najmniejsza wartość funkcji jest przyjmowana dla argumentu π/2 a największa dla
argumentu 3π/2.
Na podstawie danych z rysunku wyznacz współczynniki a b c d wiedząc że a <0, b>0 i c jedt
najmniejszą liczbą
Dodatnia spełniająca warunki zadania. Proszę o wytłumaczenie krok po kroku rozw zad, skąd mam
Obliczyć a, b itp

jest to zad 8.56 z zbioru zad z klasy 2 poz rozszerzony Marcin Kurczab
10 maj 23:06
powrócony z otchłani:
Funkcja sinus jest funkcja okresowa osiaga najwieksza wartosc (1) oraz najmniejsza (−1) dla
okreslonych katow.
Skoro wiemy ze a<0 to gdy sinus przyjmuje wartosc −1 to funkcja f(x) przyjmie wartosc
maksymalna rowna −a + d (odczytaj wartosc z rysunku i masz pierwsze rownanie)
A gdy sinus przyjmuje wartosc +1 to funkcja przyjmuje wartosc najmniejsza rowna a+d (znowu
odczytaj wartosc z rysunku i masz drugie rownanie)
Z tych dwoch rownan wyliczasz a i d.
Sinus jakiego kata = 1

Podstaw pod x kat 3π/2 i masz molejne rownanie
A kiedy sinus bedzie rowny −1

Podstaw za x kat π/2 i masz kolejne rownanie
Z tych dwoch rownan wyliczysz b i c
10 maj 23:18
Basiaa: A co to jest wgl a b c d

Nie wiem za co odpowiadaja poszczególne literki. Przepraszam że
pytam o takie rzeczy ale po prostu tego nie rozumiem..
11 maj 12:51
Jerzy:
a − pomnaża wartość sinusa
b − pomnaża wartośc argumentu
c − przesuwa wykres o wektor v = [0;−c]
d − przesuwa wykres o wektor u = [0,d]
11 maj 12:54
Basiaa: A co to jest wgl a b c d

Nie wiem za co odpowiadaja poszczególne literki. Przepraszam że
pytam o takie rzeczy ale po prostu tego nie rozumiem..
11 maj 13:04
Jerzy:
To są parametry, pod którymi kryją sie pewne ( nieznane nam ) liczby.
Mając rysunek wykresu , można ustalić ich wartości.
11 maj 13:07
Basiaa: Przepraszam ale poliłam się w przepisywaniu, chodzi tutaj o funkcje cos, to coś zmienia?
11 maj 14:46
Basiaa: A to nie jest funkcja w której przesuwamy o wektor [−c ; d]
11 maj 14:48
Jerzy:
Nic nie zmienia. Tak, przesuwamy funkcję f(x) = a*cosx o wektor: [−c

]
11 maj 15:43
Jerzy:
o wektor [−c,d]
11 maj 15:44
Basiaa: Zauważyłam na wykresie po prostu ze a=−2,5 d=0,5 a b obliczyłam źr wynosi 3. Pozostało mi c i
nie wiem jak to zrobić
11 maj 15:46
Basiaa: Nie wiem ale jak to przemyslalam to stwierdziłam ze bez sensu jest liczyć jak to wszystko widać
na wykresie. Tylko c mi zostało do policzenia
11 maj 15:48
Jerzy:
Odczytaj z wykresu najbliższe od osi OY miejsce zerowe:
Potem: bx + c = 0
11 maj 15:55
11 maj 15:56
Basiaa: Problem w tym że nie da się odczytać tego miejsca zerowego
11 maj 15:58
Basiaa: Jesli popatrzę do odpowiedzi i Widze ze c=π/2 i podstawie do twojego wzoru ti wychdoz mi x=0 a
wcale tego nie widać na osi bo linia na wykresie jest zdecydowanie za zerem
11 maj 16:01
Basiaa: Wiec pomysł z msc zerowym chyba odpada
11 maj 16:02
Aga: Basiaa a w jaki sposób obliczyłaś b, że wyszło Ci 3, bo mi wychodzi 1

i nie mam pojęcia jak
to inaczej policzyć
14 maj 20:58
Aga: Obliczam układ równań:
| | 5 | | 3π | | 1 | |
3 = − |
| cos( |
| b+c) + |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 5 | | π | | 1 | |
−2 = − |
| cos( |
| b+c) + |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | 3π | |
cos( |
| b+c) = cos (π+2kπ) |
| | 2 | |
| | π | |
cos( |
| b+c) = cos (0+2kπ) |
| | 2 | |
| | 3π | |
i wychodzi mi b = 1 , c = |
| |
| | 2 | |
| | π | |
A w odpowiedziach jest b = 3 , c = |
| |
| | 2 | |
Może ktoś mi to dokładnie wytłumaczyć, proszę
14 maj 21:14
Mila:
Aga może coś błędnie odczytałaś z rysunku.
Układ dobrze rozwiązałaś.
Nie możesz dać rysunku na wrzutę?
14 maj 22:02
Aga: | | 3π | |
Na rysunku zaznaczony jest punkt max ( |
| , 3 ) |
| | 2 | |
14 maj 22:07
Eta:
14 maj 22:07
Aga: Dzięki Eta
14 maj 22:12
Eta:
f(x)=acos(bx+c)+d
| | 2 | | π | | c | |
z rysunku okres T= |
| π i przesunięcie w fazie jest |
| = |
| |
| | 3 | | 6 | | b | |
i wykres jest odwrócony bo a<0
zatem ZW=<−2,3> to −a+d=3
a+d=−2
−−−−−−−−−−−−
2d=1 ⇒
d=0,5 to
a= −2,5
| | 2 | | 2π | | 2 | |
T= |
| π to |
| = |
| π ⇒ b=3 |
| | 3 | | b | | 3 | |
14 maj 22:14
Aga: Sorry Eta ale nie bardzo rozumiem

W jaki sposób odczytać ten okres i przesunięcie

? Możesz mi to wytłumaczyć
14 maj 22:26
Eta:
| | 3π | | π | |
w treści masz dane a<0 i fmax( |
| )=3 i fmin( |
| )=−2 |
| | 2 | | 2 | |
| | 2 | | 2π | | 2 | |
Z wykresu odczytujesz : T= |
| π ⇒ T= |
| = |
| π ⇒ b=3 |
| | 3 | | b | | 3 | |
| | π | | c | | π | | π | |
i przesunięcie o |
| to |
| = |
| ⇒ c= |
| |
| | 6 | | b | | 6 | | 2 | |
Czy już teraz jasne?
14 maj 22:28
Aga: Troszkę jaśniejsze, ale nie do końca.
Na osi nie mam zaznaczone gdzie jest π i gdzie 2π, także to dla mnie taka troszkę zgadywanka.
| | π | |
A już to przesunięcie o |
| to w ogóle tego nie widzę  |
| | 6 | |
14 maj 22:37
Eta:
Z wykresu odczytujesz:
| | π | | c | |
przesunięcie w od zera do |
| a to jest równe |
| |
| | 6 | | b | |
| | π | | 3π | | 3π | | π | | 2π | | 2π | |
i okres 2T od |
| do |
| ⇒ 2T= |
| − |
| ⇒ T= |
| i T= |
| |
| | 6 | | 2 | | 2 | | 6 | | 3 | | b | |
Czy już rozumiesz? .........
14 maj 22:40
Eta:
Poproś
Milę może bardziej Ci to wytłumaczy
14 maj 22:45
Aga: | | π | |
Ale skąd wiesz że to jest akurat |
| ? |
| | 6 | |
14 maj 22:46
Aga: Twoje obliczenia rozumiem, tylko nie potrafię odczytać tych danych
14 maj 22:47
Basiaa: Mam jedno pytanie. Co nam daje to ze c jest najmniejsza liczba dodatnia spełniajaca..? Co by
było gdyby była największa liczba ujemna..
? Czym by się roznilo rowiazanie tych zadań?
14 maj 22:47
Eta:
| | π | |
Od zera do |
| masz trzy jednakowe jednostki ( max , miejsce zerowe i min) |
| | 2 | |
14 maj 22:48
kochanus_niepospolitus:
Basiu −−− ponieważ funkcja cosinus jest funkcją okresową ... tylko dzięki założeniu 'c
najmniejsza liczba dodatnia' lub 'c największa liczba ujemna' jesteś w stanie jednoznacznie
wyznaczyć wartość c.
14 maj 22:50
Eta:
| | 2 | |
Najmniejsza dodatnia czyli bez okresu co T= |
| π ( w lewo lub w prawo) |
| | 3 | |
14 maj 22:52
Aga: Ok, teraz rozumiem

Na Twoim rysunku jest to widoczne. W książce nie ma kratek i dlatego uważam, że to taka troszkę
zgadywanka.
Dziękuję Ci bardzo

Jutro spróbuję zrobić następne zadania. Dobranoc
14 maj 22:57
Basiaa: Ok rozumiem. Czyli to w sumie nie robi różnicy czy jest największą liczbą ujemna czy
najmniejsza dodatnia bo coś i sin mają taki sam okres "u gory" i "na dole" ?
14 maj 22:57
Eta:
Na zdrowie ...

Dobranoc
14 maj 22:58
Mila:
Witaj
Eta, mam stary zbiór i nie mam tych zadań.
14 maj 22:59
Eta:
Witam
Mila 
Narysowałam ten wykres zgodnie z odpowiedzią ( i taki jest w podręczniku)
Zad. 8.56
14 maj 23:01
AiO: Mozna wiedziec co to za zbior zadan ?
14 maj 23:15
14 maj 23:22
AiO: dziekuje za linka
14 maj 23:25
Aga: Witaj Eta,
a następne zadanie 8.57
| | π | |
czy przesunięcie wynosi − |
| i jak tutaj odczytać okres, nie mam pojęcia  |
| | 2 | |
A czy nie da się tego obliczyć z tego równania funkcji, wykorzystując, że przechodzi przez
podane punkty ?
Jeśli znajdziesz wolną chwilkę, to proszę o pomoc. Chciała bym to zrozumieć, a nie przepisać
rozwiązanie.
Mila, jeśli Ty uważasz że można to wytłumaczyć inaczej, to proszę o pomoc.
15 maj 12:37
Aga: 
Eta jesteś cudowna, zrozumiałam i rozwiązałam wszystkie zadania.
Dzięki, dzięki, dzięki

W zadaniu 8.57 okres T=2, to b = π
| | 1 | | π | | 3π | |
a przesunięcie wynosi |
| to c = |
| − 2π = − |
| |
| | 2 | | 2 | | 2 | |
| | π | |
W zad. 8.58 okres T = 6, to b = |
| |
| | 3 | |
| | 2π | |
a przesunięcie wynosi −2, to c = − |
| |
| | 3 | |
15 maj 19:58
15 maj 20:04
15 maj 22:57
Mila:

f(x)=a*cos(bx+c)+d
| | 3 | |
W przedziale o długości π mamy |
| fragmentu wykresu f(x), który powtarza się⇒ |
| | 2 | |
W przedziale o długości 2π mamy 3 fragmenty.....
| | π | |
z równania : f( |
| )=−2 wyznaczamy c |
| | 2 | |
16 maj 17:46
Basiaa: Mam prośbę może mi ktoś jeszcze wytłumaczyć dokładniej jak się liczy T?
16 maj 18:43
Basiaa: Aga skąd wiesz ze np w 8.58 T=6

?
16 maj 18:56
Mila:
Basiu, konkretnie podaj problem.
1) Z wykresu podałam przykład, wszystko zależy od sytuacji.
2) dla funkcji podanej wzorem:
2π − okres zasadniczy funkcji y=sin(x)
Licząc z definicji dla f(x) otrzymasz ;
3) g(x)=cos(4x)
5)
y=tg(5x+pi/3)
π− okres zasadniczy funkcji y=tg(x)
16 maj 19:19
Mila:
Basiu, podaj jaki jest wzór funkcji z zadania 8.58
16 maj 19:22
Basiaa: Taki sam jak w tym na samym poczatku
16 maj 19:56
Basiaa: Tyle ze c to największa liczba ujemna spełniająca warunki. A punkt na dole wynosi −2,−4 a na
gorze( 3; 1,4)
16 maj 19:58
Basiaa: Chodzi mi właśnie jak obliczyć to b dokładnie
16 maj 19:58
Eta:
Czy Basiaa=Aga ?
Napisałaś,że już wszystko rozumiesz
16 maj 20:02
Mila:
To
Eta wyjaśni, bo ma podręcznik z wykresem . Pozdrawiam.
16 maj 20:10
Basiaa: Nie ja jestem Barbara po prostu xd aga to nie ja 😂
16 maj 21:07