Oblicz promień okręgu opisanego na ośmiokącie foremnym.
Patryk:
10 maj 22:43
Patryk: Witam proszę o pomoc
10 maj 22:43
Mila:
495 to co oznacza?
10 maj 22:45
Patryk: Długość najdłuższego boku prostokąta.
10 maj 22:47
g: 4952 = 2r2(1−cos(3*360/8)) 3*360/8 = 135 cos(135) = −sin(45) = −√2/2
10 maj 22:56
po prostu Michał:

r = 2x
| | 180−β | |
2α + β = 180 −−−> α = |
| |
| | 2 | |
| | β | |
zatem tamten kat u gory = 90 − α = |
| |
| | 2 | |
oraz co wiemy, o czym sie czesto zapomina?
ze kat pelny ma 360
o, zatem 8β = 360 −−> β = 45
| | | |
cos α = |
| (wiemy, ze α = 180−45 = 135) |
| | x | |
zatem
| | √2 | |
cos(135) = cos(90+45) = − sin (45) = − |
| |
| | 2 | |
wyznacz np. a
a nastepnie z pitagorasa w tamtym trojkacie
a
2 + 495
2 = (2x)
2 (gdzie 2x = r) − u Ceibie)
10 maj 23:04
Patryk: Czy "r" wyjdzie po zaokrągleniu ≈349,7175 ?
10 maj 23:56
'Leszek: Jest to osmiokat foremny : β = 360°/8 = 45°
a= 495*tg (β/2)
Z tw.Pitagorasa 4x2 = a2 + 4952 ⇒r = (495/2)*√1 + tg2(β/2)
11 maj 09:53
Pitol: ≥gh∉
13 lut 21:38