Prawdopodobieństwo
Esgath: Mamy 10 cukierków w tym 3 czekoladowe. Losujemy 3 cukierki. Jakie jest prawdopodobieństwo, że
wyciągniemy dokładnie jeden cukierek czekoladowy?
A jakie że wyciągniemy co najmniej 1 cukierek czekoladowy.
Więc to pierwsze rozumiem jak zrobić:
P(1CZ)= (7*6*3 + 6*7*3 + 3*7*6) : (10*9*8) = 378/720 dobrze ?
natomiast jeśli chodzi o drugie pytanie nie wiem jak się zabrać
10 maj 22:02
Adamm: dla drugiego rozpatruj zdarzenie przeciwne, że nie wylosujesz żadnego czekoladowego cukierka
10 maj 22:05
Adamm: pierwsze wygląda ok, ale ekspertem nie jestem
10 maj 22:05
Esgath: P(>=1CZ) = 1 − [ (7*6*5):(10*9*8)] = 510/720 tak może być ?
10 maj 22:09
Adamm: wygląda ok
10 maj 22:10
Esgath: Patyk o długości 1 złamano w trzech przypadkowych miejscach. Jakie jest prawdopodobieństwo, że
z otrzymanych trzech części da się zbudować trójkąt? Nie wiem jak to zacząć
10 maj 22:20
Adamm:
![rysunek](rys/132393.png)
szukamy prawd. że
0≤x≤1, 0≤y≤1, 0≤1−x−y≤1
x≤y+1−x−y
y≤x+1−x−y
1−x−y≤x+y
0≤x≤1/2 ∧ 0≤y≤1/2, y≤1−x ∧ −x≤y ∧ 1/2−x≤y to obszar A
0≤x≤1 ∧ 0≤x≤1 ∧ y≤1−x ∧ −x≤y to obszar Ω
|A|=1/8
|Ω|=1/2
P(A)=1/4
10 maj 22:47
Adamm: tutaj użyłem prawd. geometrycznego
10 maj 22:47
Esgath: Dziękuję za cały trud
10 maj 22:53
Adamm: wybieramy bok długości x, bok długości y, oraz zostaje kawałek długości 1−x−y
wszystkie muszą być z przedziału od 0 do 1
dalsze 3 nierówności biorą się z nierówności trójkąta
normalnie jest tam ostra nierówność, ale przy prawd. to bez znaczenia
10 maj 22:55