Pytanie nurtujące.. :d
Koziołek:
![rysunek](rys/132379.png)
Witam nurtuje mnie to pytanie, czy za zadanie z matury podstawowej dostanę punkty.
![emotka](emots/1/mruga.gif)
Dorysowałem sobie linie te co są na różowo na maturze.
kąt ABR = 90
kąt CBR = 90 − β = BCR (trójkąt równoramienny)
Kąt ACF = 90, bo trójkąt ACF jest oparty na średnicy
kąt PCF = 90 − β (wierzchołkowy)
PCA = 90 − (90 − β) = β = PAC (trójkąt równoramienny)
α = 180 − 2β cnu
Dalibyście 2 pkty?
10 maj 19:32
'Leszek: Oznaczenia dobrze ale z tego co napisales nie wynika teza ktora trzeba bylo
udowodnic , zrobiles jakis przeskok ,
10 maj 19:37
Koziołek: No jeszcze miałem zapisane, że w ΔPCA 180 = α +2β
O to chodzi?
10 maj 19:38
Koziołek: Czy w którym miejscu przeskok
10 maj 19:38
'Leszek: Niepotrzebnie sie "zakiwales" ,wystarcz wziac pod uwage czworotak ABPR
w ktorym suma katow : kat B = kat A = 90° ,
Kat PRB = 180 ° − 2*( 90° − β) = 2β
360° = 90° + 90° + α + 2β ⇒α = 180° − 2β , i masz dwa punkty !
10 maj 19:48
Koziołek: Leszek, wiem, ale to była matura, sam rozumiesz.
![emotka](emots/1/mruga.gif)
Moje rozwiązanie jest prawdiłowe? Mogłem tak dorysować te proste?
10 maj 19:50
'Leszek: Tak rysunek poprawny ale nie ma u Ciebie wyciagnietego wniosku z tego co narysowales .
10 maj 19:52
Koziołek: Jak to nie? Przecież napisałem cały dowód
10 maj 19:53
Koziołek: ?
10 maj 20:02
'Leszek: Z tym dopisanym postem o 19,38 jest juz calosc !
10 maj 20:06
Koziołek: Dałbyś 2 punkty? Chodzi mi bardziej o to czy mogłem dorysować te rózowe odcinki?
10 maj 20:06
+++:
1 pkt ... dostaniesz
10 maj 20:07
Koziołek: Czemu?
10 maj 20:08
'Leszek: Mozna na rysunkach w zadaniu dorysowywac wszystko co jest potrzebne ,
oczywiscie rysowales dlugopisem ,
badz spokojny dostaniesz dwa punkty !
10 maj 20:09
Koziołek: Okej, dzięki. Wiem, że w tym zadaniu przeszedłem z Krakowa do Warszawy przez Gdańsk, ale jak
mówisz, że 2 pkty to 2 pkty. I 100%
10 maj 20:15
Michał: chyba powinny być 2 pkt ale niech się wypowie ktoś jeszcze
10 maj 21:58
Kaga: Swoją drogą nawet fajny sposób nie wpadł bym na coś takiego
11 maj 08:00
Kaga:
11 maj 16:21
Michał: A panie z różowymi nickami jak myślą?
11 maj 20:05
AiO: MIchal ., nalezy napisac Panie z rozowymi itd ( z szacunku do nich
11 maj 20:08
Michał: Oczywiście : Panie
11 maj 21:54
Eta:
11 maj 22:16
Michał: Tajemnicze te buźki
11 maj 22:35
mat: 2 pkt na pewno
11 maj 22:50