Geometria analityczna
Fruziaa: Hej. Pomożecie.
![](emots/2/pytajnik.gif)
Nie umiem zrobić tego zadania
Dwa boki prostokąta zawierają sie w prostych o równaniach 2x−3y+4=0 i 3x+2y−7=0, a jednym z
wierzchołków prostokąta jest punkt A=(−4,−12). Wyznacz współrzędne pozostałych wierzchołków
oraz równania prostych zawierających jego pozostałe boki.
10 maj 19:28
Adamm: wystarczy że wyliczysz 2 pozostałe proste zawierające boki
2x−3y+c=0 <− podstawiasz punkt A
3x+2y+d=0 <− podobnie
potem liczysz wszystkie punkty przecięć
10 maj 19:33
Fruziaa: A tak dokładniej rozpisać naprowadzic .?
10 maj 19:35
Adamm: nie wiem co ty jeszcze ode mnie chcesz, całego zadania ci nie napiszę
10 maj 19:36
Fruziaa: 2x−3y+28=0 .?
10 maj 19:41
Michał: 1. Spradzasz, czy A zawiera się w którejs prostej. Spradziłaś?
10 maj 19:42
Fruziaa: 3x+2y+36=0 .?
10 maj 19:43
Fruziaa: Nie sprawdzałam ...
10 maj 19:43
Michał: W sumie to musi się zawierać, bo te proste są równoległe
10 maj 19:44
Adamm: racja Michał, ale raczej by nie podali takiego zadania, bo nie byłoby rozwiązywalne
10 maj 19:45
Adamm: nie są równoległe, są prostopadłe
10 maj 19:45
Michał: A no tak.
10 maj 19:46
AiO:
![rysunek](rys/132380.png)
Zrob rysunek do zadania (linijke czy ekierke kupisz jeszcze w markecie
2x−3y+4=0
3x+2y−7−0
2y=−3x+7
Widzisz co nalezy zrobic ?
10 maj 19:52
Michał: punkt A się nie zawiera w prostych, więc licząc przecięcie prostych policzysz punkt C
naprzeciwko A.
10 maj 19:52
Fruziaa: I jak dalej mam to zrobić jak mam
2x−3y+28=0
3x+2y+36=0
10 maj 19:52
Michał: Liczysz prostą prostopadła do prostej 2x −3y +4 = 0 przechodzącą przez punkt A. Potem
przecięcie tej prostej z prostą 3x + 2y − 7 = 0 i masz 3 punkty, no i czwarty już chyba nie
musimy mówić
10 maj 19:54
Michał: Oczywiście prostą równoległą*
10 maj 19:55
Michał: Polecam czwarty punkt zrobić z wektorów tak swoją drogą
![emotka](emots/1/mruga.gif)
wektor AB = wektor DC
10 maj 19:57
AiO: Lub skorzystac z tego ze przekatne sie polowia
10 maj 20:00
mishał: prosze o kotakt podaje muj numer telefonu 1236578
11 maj 08:28