matematykaszkolna.pl
matematykaszkolna.pl
poprzednio matematyka.pisz.pl
Matura z Matematyki
Egzamin ósmoklasisty
forum zadankowe
liczby i wyrażenia algebraiczne
logika, zbiory, przedziały
wartość bezwzględna
funkcja i jej własności
funkcja liniowa
funkcja kwadratowa
wielomiany
funkcja wymierna
funkcja wykładnicza
logarytmy
ciągi liczbowe
granica ciągu i funkcji
pochodna funkcji
trygonometria
geometria na płaszczyźnie
geometria analityczna
geometria w przestrzeni
kombinatoryka
prawdopodobieństwo
elementy statystyki
dla studenta
gra w kropki
Najmniejsza i Najwieksza Wartosc fukncji (maksymy)
rychu:
Wyznacz najmniejszą i największa wartość funkcji w przedziale <a,b>
x
3
a) f(x)=
+ x
2
− 3x a= −4, b=4
3
Nie proszę o rozwiązanie przykładu tylko mam pytanie czy można sobie pomnożyć tą funkcje razy 3 żeby lepiej bylo pochodne policzyc?
10 maj 19:23
po prostu Michał:
1) nie mozna
1
2) wcale to nie ulatwi, co wiecej, teraz jest duzo prosciej, bo
* 3 = 1
3
10 maj 19:25
rychu:
a faktycznie czyli ze pochodna wynosi x
2
+2x −3 ?
10 maj 19:27
po prostu Michał:
tak
10 maj 19:34
powrót do spisu zadań
α
β
γ
δ
π
Δ
Ω
∞
≤
≥
∊
⊂
∫
←
→
⇒
⇔
∑
≈
≠
inne
rysuję
Φ
ε
θ
λ
μ
ξ
ρ
ς
σ
φ
ω
η
ϰ
ϱ
∀
∃
∄
∅
∉
∍
∌
∏
⊂
⊄
⊆
⊃
⊅
⊇
≡
∟
∠
∡
∥
∬
∭
∮
∼
⊥
⋀
⋁
∩
∪
∧
∨
¬
±
ℂ
℃
℉
ℕ
ℙ
ℚ
ℛ
ℤ
ℯ
↑
↓
↔
↕
↖
↗
↘
↙
△
□
▭
▯
▱
◯
⬠
⬡
♀
♂
♠
♣
♥
♦
imię lub nick
zobacz podgląd
wpisz,
a otrzymasz
5^2
5
2
2^{10}
2
10
a_2
a
2
a_{25}
a
25
p{2}
√
2
p{81}
√
81
Kliknij po więcej przykładów
Twój nick