Oblicz granicę ciągu
Caprylica: Mam obliczyć granicę ciągu an
limn→∞ an gdzie an+1 = 1,5an−20 a0=100
z granicami funkcji nie mam żadnego problemu, ale gr ciągów całkowicie leżą u mnie. Jak to
rozwiązać?
10 maj 18:58
Adamm: ja kocham takie zadania
![emotka](emots/1/wesoly.gif)
a
n+1−a
n=0,5a
n−20>0 dla a
n>40
1. a
0>40
2. zakładamy a
n>40
3. a
n+1=1,5a
n−20>40
na mocy indukcji a
n>40 zatem ciąg jest rosnący
teraz załóżmy że istnieje skończona granica g
wtedy lim
n→∞ a
n = lim
n→∞ 1,5a
n−20
g=1,5g−20
g=40
ale ciąg jest rosnący, więc a
n≥100, granica nie może wynosić 40
zatem ciąg dąży do
∞
10 maj 19:43
Caprylica: dzięki Adamm, będę teraz rozkminiać co tu się wydarzyło
10 maj 20:03
Adamm: można też wyznaczyć wzór ogólny i tak liczyć, bo a
n jest dosyć proste
A(x)=∑
k=0∞a
nx
n=a
0+∑
k=1∞a
nx
n=
=a
0+∑
k=0∞a
n+1x
n+1=a
0+x∑
k=0∞(1,5a
n−20)x
n=
=a
0+1,5x∑
k=0∞a
nx
n−x∑
k=0∞20x
n=
| 100−120x | | A | | B | |
A(x)= |
| = |
| + |
| |
| (1−1,5x)(1−x) | | 1−1,5x | | 1−x | |
100−120x=A−Ax+B−1,5Bx
A+B=100, 120=A+1,5B
B=40, A=60
| 60 | | 40 | |
A(x)= |
| + |
| =∑n=0∞60(3/2)nxn+∑n=0∞40xn= |
| 1−1,5x | | 1−x | |
=∑
n=0∞[60*(3/2)
n+40]x
n
a
n=60*(3/2)
n+40
od razu widać granicę
10 maj 20:13