Określ monotoniczność ciągu geometrycznego o ilorazie q
Monika: Określ monotoniczność ciągu geometrycznego o ilorazie q
a) a1= 3
q= √3 −1
q ≈ 0< 0,73 < 1 c. malejący
b) a1=4
q= 1− √2
q ≈ −0,41 ?
c) a1= 1/2
q= √10 / 3
q ≈ 1,054 c. rosnący
10 maj 18:47
Omikron: Jeżeli q ujemne to ciąg nie jest monotoniczny (chyba, że a1=0)
10 maj 18:50
Monika: to w b nie jest monotoniczny, tak?
10 maj 18:53
Monika: a pozostałe są dobrze?
10 maj 18:53
Omikron: a dobrze, b nie jest monotoniczny, w c źle. a1 jest mniejsze od 1, więc podnosząc do kolejnych
potęg q, będzie się zwiększał mianownik, więc wartość kolejnych wyrazów ciągu będzie coraz
mniejsza.
10 maj 18:59