proszę o wyjaśnienie dziedziny i miejsca zerowego.
magdalena26: Podaj dziedzine i miejsce zerowe funkcji
a) f(x)2x6x−4
ja to rozwiązuję tak : 6x−4≠0
x= − 6 + 4
x= −2 , jest to złe rozwiązanie, podobno, ale inaczej nie
umiem?
/miejsce zerowe 0=2x
x= − 2 też źle, ale inaczej nie potrafię wydumać
10 maj 18:30
Maryla27: 6x − 4 ≠ 0
6x ≠ 4
10 maj 18:42
10 maj 18:43
magdalena26: skąd minus przy 2/3 ? dziękuję za odpowiedź, trochę mi to rozjaśniło, jednak jakby ktos jeszcze
mógł tak bardziej szczegółowo aniżeli same rozwiązanie. I miejsce zerowe jeszcze.
10 maj 18:53
Maryla27:
dziedzina x należy do zboru liczb R minus 2/3
inny zapis D: x ∊ R \ {2/3}
10 maj 18:57
Maryla27:
m. zerowe
f(x) = 0
mianownik ≠ 0, czyli
x = 0
10 maj 19:02
Maryla27:
Wpis 18.30
6x−4≠0 |−6 , a co z x?
x= − 6 + 4
Tak się przenosi .
10 maj 19:06