Ciagi liczbowe
Iza: Wyznacz pozostałe wartości funkcji trygonometryczne, jeśli się=0,8
10 maj 17:00
powrócony z otchłani:
Się
10 maj 17:32
Iza: Sina= 0.8
10 maj 18:27
ułamek i pierwiastki: sin
2x+cos
2x=1
układ równan i wyznaczasz cosx i masz wszystko
10 maj 18:30
'Leszek: Jezeli dla kata ostrego sin α = 0,8 = 4/5
to mozna zrobic rysunek trojkata prostokatnego i oznaczy przyprostokatna lezaca
na przeciw kat α jako 4a , przeciwprostakatna 5a i z tw.Pitagorasa druga
przyprostakatna bedzie 3a , nastepnie z definicji funkcji trygonometrycznych
wyznaczasz cos α , tg α , ctg α
10 maj 20:40
sinus:
@Leszek
a jak kąt α jest dowolny ?
10 maj 20:42
Adamm: sinus, to jedynka i mamy 2 możliwe wartości dla cosinusa, tangesa oraz cotangesa
różniące się znakiem
10 maj 20:44
AiO: I po co to wszystko ?
| | sinα | |
tgα= ± |
| ( w zaleznosci od tego czy 1 czy 2 cwairtka |
| | √1−sin2α | |
cosα=±
√1−sin2α (ma juz policzone w tangensie
10 maj 20:45
'Leszek: Dla dowolnego kata to z jedynki trygonometrycznej , przyczym jezeli sin α = 0,8
to α ⊂ ( 0 ° ; 180 ° ) czyli I i II cwiartka i wowczas odpowiednie znaki przy innych
funkcjach trygonometrycznych
10 maj 20:47